Χατζηπορτοκάλης Βασίλης
Οδοντίατρος
Παπαδιαμάντη 6, Νίκαια, Πειραιάς TK 18452
http://www.smilemakeover.gr
Όνομα κλινικής ή διαγνωστικού κέντρου
Smile Makeover Private Dental Clinic
Εξειδίκευση
Αισθητική αποκατάσταση
17/3/2014 Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και στοματική υγεία διαβάστε περισσότερα »
Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:
Ο Γιατρός
Έχει απασχοληθεί στο παρελθόν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και σε ιδιωτικά ιατρεία σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Συμμετέχει σε
Εκπαίδευση/Μεταπτυχιακά
- Εκπαιδευτικό ίδρυμα "Victor Babes University of Timisoara" - Tμήμα Στοματολογίας.
Μετεκπαιδευθείς στο New York University College of Dentistry σε εμφυτεύματα – Βιοαισθητικές αποκαταστάσεις στόματος.
Ώρες λειτουργίας
- Δευτέρα 16:00-21:00
- Τρίτη 16:00-21:00
- Πέμπτη 16:00-21:00
- Παρασκευή 15:00-19.00
Μέλος Συλλόγων
-
Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά
Video Gallery
Photo Gallery
Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και στοματική υγεία
17/3/2014Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ(ΑμεΑ) ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
9/3/2014Μία ευάριθμη ομάδα του πληθισμού ανήκει στα άτομα με αναπηρία η οποία υπό την στενή έννοια αποτελεί περί το 2% του πληθυσμού.
Το επίπεδο στοματικής υγείας αυτών των ειδικών ασθενών είναι χαμηλό,γεγονός που οφείλεται στην παραμελημένη υγιεινή.Παράλληλα με την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να συνυπάρχουν διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες,συχνοί έμετοι,ξηροστομία,τρίξιμο δοντιών,συγκράτηση τροφών στο στόμα για πολλή ώρα και η στοματική αναπνοή.
Ως επακόλουθο,οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν αυξημένη προσβολή από τερηδόνα αλλά και από νόσους του περιοδοντίου.
Τα άτομα που πέρνουν αντιεπιληπτικά και παράλληλα παραμελούν την στοματική τους υγιεινή,μπορεί να εμφανίζουν υπερπλασίες στα ούλα που ενδέχεται να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.
Συνέπεια της κακής στοματικής υγείας είναι να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο η ήδη βεβαρημένη γενική τους υγεία και η ποιότητα της ζωής τους.
Εάν μάλιστα ληφθεί υπ'όψιν η δυσκολία τους να δεχθούν προσθετικές αποκαταστάσεις,τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγκαιότητα της διατήρησης των δοντιών τους για όσον το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Η πρόληψη της τερηδόνας και των νόσων του περιοδοντίου στα ΑμεΑ είναι και επιβαλλόμενη και εφικτή.
Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντίων . Οι γονείς ή οι φροντιστές μπορούν να συμβάλλουν ενεργά με διάφορους τρόπους.
Στα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος του διαιτολόγου.
Απαραίτητο μέτρο πρόληψης είναι και η τακτική εξέταση του ΑμεΑ από τον οδοντίατρο για έλεγχο.
Στα ΑμεΑ παρέχεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαντικό μέρος της απετούμενης οδοντιατρικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία,προβλέπεται να παρέχεται κάθε είδους οδοντιατρική θεραπευτική πράξη.
Τεστ στο σάλιο δείχνει τις πρώτες ενδείξεις παθολογικών καταστάσεων
5/2/2014Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΣΑΛΙΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
28/1/2014Πρώτες ενδείξεις παθολογικών καταστάσεων βασίζονται σε τεστ του σάλιου.Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο οπτικό αισθητήρα πρωτείνών που είναι ο πρώτος που εφαρμόζεται σε διαγνωστικό τεστ σάλιου.Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν τον οπτικό αισθητήρα πρωτείνης για την ανίχνευση συγκεκριμένης πρωτείνης που είναι υψηλότερη σε συγκέντρωση από τις φυσιολογικές τιμές στο σάλιο και συνδέεται με το στοματικό καρκίνο.
Χρησιμοποιώντας δείγματα σάλιου από 20 άτομα εκ των οποίων τα 10 ήταν υγιή και τα άλλα με διάγνωση στοματικού καρκίνου,ο αισθητήρας ξεχώρισε ορθά τα υγιή άτομα από τα νοσούντα σε όλες τις περιπτώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το επίπεδο ανίχνευσης ήταν 100 φορές πιο ευαίσθητο από τις συνήθεις τεχνικές με τη χρήση αίματος και με τη σύνδεση με ένζυμα που έχουν σχέση με ανοσολογικές αντιδράσεις για τη μέτρηση της πρωτείνης.
Piercing: Οι κίνδυνοι για το στόμα!
27/1/2014Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Piercing: Οι κίνδυνοι για το στόμα!
27/1/2014Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
PIERCING….. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
12/1/2014Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διάτρηση-piercing των ιστών του στόματος για την τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων κοσμημάτων είναι ο πόνος,το οίδημα,η φλεγμονή,η βλάβη των νεύρων, η θραύση δοντιών ,η υπερβολική σιελόρρια,η πτώση των ούλων,η αλλοίωση της γεύσης,τα προβλήματα στην ομιλία,τη μάσηση ή στην κατάποση.η αλλοίωση των ιστών, η ανάπτυξη αλλεργικής αντίδρασης στο μέταλλο του αντικειμένου που τοποθετείτε,η κατάποση ή η εισπνοή αυτών τον αντικειμένων-κοσμημάτων.
Στις φλεγμονές που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η Λουδοβίκειος κυνάγχη που μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενή, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχείας εξέλιξης φλεγμονή σε υπογνάθιους και υπογλώσσιους χώρους.
Μία άλλη πιθανή συνέπεια που συνδέεται με το piercing είναι η δημιουργία εγκεφαλικού αποστήματος που εκδηλώνεται με διάχυτο πιεστικό πονοκέφαλο,ναυτία,τάση για έμετο και ίλιγγο.
Στις δευτερογενείς επιπλοκές συνηθέστερη είναι η υφίζηση των ούλων, η απώλεια πρόσφυσης των στοματικών ιστών και η θραύση δοντιών.
Η σωστή ενημέρωση για πιθανές παρενέργειες πρέπει να αναφέρονται πάντα και να γίνεται συχνά σχολαστική εξέταση.
Υπερκατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία
6/12/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
2/12/2013Τα γλυκά και οι τροφές ή ποτά που περιέχουν ζάχαρη αποτελούν αγαπητή επιλογή και προτίμηση για τα παιδιά.Σαν συνέπεια της μη ελεγχόμενης κατανάλωσης ζάχαρης εκτός από την παχυσαρκία σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί στα δόντια με εμφάνιση τερηδόνας.
Η τερηδόνα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των δοντιών και προκαλείται λόγω της εναπόθεσης ζάχαρης και της επακόλουθης ανάπτυξης μικροβίων(σακχαρομύκητες) στα δόντια η οποία και ενισχύεται με τον πλημμελή καθαρισμό τους και τις μη τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.Σημαντικό είναι οτι στα παιδιά τα δόντια είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα γιατί τους λείπει το φθόριο.Για αυτό πολλές φορές και σε πολύ μικρή ηλικία τα δόντια των παιδιών είναι έντονα κατεστραμένα από τερηδόνα.
H πρόληψη λοιπόν και η αντιμετώπιση της τερηδόνας συνίσταται στην κατανάλωση σακχαρούχων τροφών ή ποτών με μέτρο και κατά προτίμηση μετά τα κύρια γεύματα.
Αμέσως μετά απαιτείται καλό πλύσιμο των δοντιών με οδοντόβουρτσα και χρήση νήματος.
Οι επισκέψεις των παιδιών στον οδοντίατρο πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά προβλήματα,να γίνεται καθαρισμός και φθορίωση αλλά και να εξοικειώνεται το παιδί με τον οδοντίατρο.
ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ…ΤΟ ΓΑΛΑ
27/10/2013Το γάλα είναι το μόνο που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες απο την κατανάλωση ζαχαρούχων δημητριακών.
Το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο College of Dentistry διεξήγαγε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι το γάλα μειώνει τα επίπεδα οξέων της πλάκας και μειώνει τη βλάβη στην αδαμαντίνη (σμάλτο) όταν αυτό καταναλώνεται μετά από γεύμα δημητριακών.
'Οταν οι υδατάνθρακες καταναλώνονται τέσσερις φορές κάθε μέρα σε ποσότητες μεγαλύτερες από 60γρ. αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας.
Από την παραπάνω μελέτη προέκυψε ότι όσοι πίνουν γάλα αντί νερό η χυμό μήλου μετά την κατανάλωση δημητριακών το PH επανέρχεται σε 6,4 έως 6.7 αφού 30 λεπτά μετά την κατανάλωση δημητριακών είχε φτάσει σε 5,83.
'Ετσι πιστεύεται ότι είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που καταπολεμά την τερηδόνα ,διότι οδηγεί σε επαναμετάλλωση της αδαμαντίνης.
Γιατί να επιλέξω οδοντικά εμφυτεύματα;
2/10/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ?
26/9/2013Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής.Έχουν αποδειχθεί ανώτερα απο τις κλασικές γέφυρες όσον αφορά τη διάρκεια ζωής ,τη λειτουργικότητα και την αισθητική.Με το εμφυτεύμα οι ασθενείς ξεχνούν πως τους λείπει δόντι και το αντιμετοπίζουν ως φυσικό δόντι,αφού ενσωματώνετε και λειτουργεί παρόμοια με ένα φυσικό δόντι.Τα εμφυτεύματα αποτελούν συντηρητική θεραπεία αφού δεν επηρεάζουν τα παρακείμενα δόντια,σε αντίθεση με μία γέφυρα η οποία απαιτεί στήριξη από τα παρακείμενα δόντια.Τα αποτελέσματα της θεραπείας με εμφυτεύματα είναι πολύ προβλέψιμα και το ποσοστό επιτυχίας είναι άνω του 95% λαμβάνοντας υπόψη την κλινική ικανότητα του οδοντιάτρου και τη σωστή επιλογή του εμφυτεύματος, έτσι ένας ασθενείς μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη του για πολλά χρόνια .
Οδηγίες για την επιλογή οδοντικού νήματος
16/9/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
11/9/2013Υπάρχουν αρκετοί τύποι οδοντικού νήματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθημερινή στοματική υγιεινή.Ο τύπος επιλογής οδοντικού νήματος εξαρτάται από τη διευθέτηση των δοντιών σας καθώς και της προσωπικές σας προτιμήσεις.Η χρήση του κατάλληλου νήματος καθημερινά είναι σημαντική για τη συνολική υγεία των δοντιών σας και των ούλων.Αν δεν είστε βέβαιοι ποιο τύπο νήματος να χρησιμοποιήσετε,μιλήστε με τον οδοντίατρο σας.
-Κηρωμένο νήμα
Ένας από τους δημοφιλέστερους τύπους νήματος είναι το κηρωμένο,αν έχετε πολύ στένα μεσοδόντια διαστήματα ή εμφανίζετε συνωστισμό είναι κατάλληλο
-Μη κηρωμένο
Το μή κηρωμένο νήμα βοηθάει στην προσκόληση των υπολειμμάτων των τροφών στο νήμα.Είναι μια καλή επιλογή αν δεν αφαιρείτε εύκολα η πλάκα από τα δόντια σας.
-Νήμα από τεφλόν
Αποτελεί έναν απο τους νεότερους τύπους νήματος στην αγορά,σχεδιασμένο για όσους δεν αρέσκονται ιδιαίτερα στη χρήση νήματος.
-Οδοντική ταινία
Οι οδοντικές ταινίες είναι πιο φαρδίες και επίπεδες από το κλασικό νήμα.Αν έχετε γέφυρες ή αρκετά μεγάλα κενά μεταξύ των δοντίων σας,η οδοντική ταινία είναι μια καλή επιλογή
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ?
11/8/2013Οι γυναίκες που περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης ή μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίζουν αλλαγές στο στόμα τους.Μπορεί να παρατηρήσουν δυσανεξία από πόνο και αίσθημα καύσου,ξηροστομία και τροποποίηση της γεύσης, που μπορεί να είναι αλμυρή,καυστική ή ξινή.
Η ουλοστοματίτιδα της εμμηνόπαυσης προσβάλει επίσης ένα μικρό ποσοστό γυναικών κατά την εμμηνόπαυση.
Ορισμένα συμπώματα περιλαμβάνουν ξηρά ούλα που αιμορραγούν εύκολα και εμφανίζονται είτε ανοικτόχρωμα είτε με σκούρο ερυθρό χρώμα.
Τα συμπληρώματα οιστρογόνων βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επίσης, η απώλεια οστούν σχετίζεται με την περιδοντική νόσο και την οστεοπόρωση.Στην πράξη,η απώλεια φατνοιακού οστούν αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη απώλειας δοντιών σε γυναίκες με εμμηνόπαυση.
Αυτή η οστική απώλεια σχετίζεται με έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση των δοντίων τους καθώς και άλλων ζωτικών σημείων του σώματος.
Εγκυμοσύνη και περιοδοντικά νοσήματα
29/7/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
28/7/2013Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται πολλές ορμονικές μεταβολές στο σώμα της γυναίκας,όπως αύξηση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.Η ουλίτιδα της κύησης μπορεί να αρχίσει το δεύτερο μήνα και να ενταθεί έως τον όγδοο μήνα.Τα συμπτώματα της ουλίτιδας της κύησης περιλαμβάνουν οίδημα,αιμοραγία και ερυθρότητα των ούλων. Η ουλίτιδα της κύησης εμφανίζεται επειδή τα αυξημένα ορμονικά επίπεδα εντείνουν την απόκριση του οργανισμού στην οδοντική πλάκα και άλλους ερεθυστικούς παράγοντες.Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ουλίτιδα της κύησης είναι μια ορμονική απόκριση και μπορεί να εμφανιστεί παρά την καλή στοματική υγιεινή.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η καλή στοματική υγιεινή και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.Σε ορισμένες εγκύους τα ούλα εμφανίζουν τόσο έντονο οίδημα που δημιουργούν ογκίδια γνωστά ώς όγκοι κύησης. Οι όγκοι κύησης είναι καλοήθεις και συνήθως ανώδυνοι.Αν ο όγκος επιμένει μετά τον τοκετό, μπορεί να χρειαστεί να αφερεθεί από έναν περιοδοντολόγο .Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει ,επίσης , την υγεία ενός αγέννητου παιδιού.Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με πρόωρες γεννήσεις και ελλιποβαρή μωρά.Φαίνεται πως η περιοδοντική νόσος οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα βιολογικών υγρών που προκαλούν τον τοκετό.
Όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να πραγματοποιούν περιοδοντικό έλεγχο ως μέρος της προγεννητικής αγωγής
Υγιεινή της γλώσσας: Πόσο απαραίτητη είναι;
23/7/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.....ΠΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ?
20/7/2013Η Γλώσσα αποτελεί ένα καταφύγιο για έναν απίστευτο αριθμό ζωντανών και σε αποσύνθεση οργανισμών, με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη αναπνοή.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν αναγνωριστεί ώς υπεύθυνοι .Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βαθιές σχισμές στην επιφάνεια της γλώσσας που περιέχουν μικροοργανισμούς και πλάκα,η περιοδοντική νόσος,οι μολυσμένες αμυγδαλές,τα γαστρεντερικά προβλήματα,η οπισθορρινική επίσταξη,η ξηροστομία,οι άφθες,η βρώση τροφών με έντονη οσμή.
Ωστόσο,σε πολλές μελέτες έχει υπολογιστεί ότι μέχρι και το 90% της κακοσμίας προέρχεται από το στόμα και ότι το 80% περίπου προέρχεται απο τη γλώσσα,έτσι άν η γλώσσα καθαρίζεται με ένα ξέστρο γλώσσας η άσχημη οσμή μπορεί να μειωθεί πολύ ή και να εξαλειφθεί.
Ο καθαρισμός της γλώσσας θα πρέπει να είναι μια συνήθης δραστηριότητα στοματικής υγιεινής.
Οδοντόκρεμα: ποια να διαλέξω;
10/7/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο karditsalive.gr
ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ....ΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ?
7/7/2013Όταν καθαρίζεις τα δόντια σου,δεν χρειάζεται να το κάνεις με ένα κοκτέιλ από συνθετικές χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.βλαβερά συντηρητικά,χημικά αντιμικροβιακά,αφριστικά και άλλα διάφορα που περιέχουν οι οδοντόπαστες.
Προτιμότερο να διαλέξεις μια όσο το δυνατόν πιο φυσική οδοντόκρεμα,με βάση της φυτικά,υγιεινά συστατικά,όπως αιθέρια έλαια μέντας,μαστίχας,γλυκάνισου,μύρου,καλέντουλας,τσαγιόδεντρου,καθώς και φυσικό αλάτι ή μαγειρική σόδα,που είναι ασφαλή και καταπολεμούν τα βακτήρια.
Για να ξεχωρίσειςτην κατάλληλη οδοντόκρεμα,διάβασε προσεκτικά τη σύνθεση του προιόντος και φρόντισε να αποφύγεις όσες περιέχουν:
1)Τοξικές χημικές ουσίες όπως το sodium lauryl και sulphate-sls
2)Διάφορα parabens
3)Αντιβακτηριακούς παράγοντες όπως ο triclosan
4)Χημικές χρωστικές ουσίες όπως οι fd&c blue 1,fd&c green 3,yellow 5 και 6
5)Τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη(Ε954)
Ακόμα και αν η οδοντόκρεμα έχει την ένδειξη <<βιολογική>>ή<<οργανική>> μπορεί να περιέχει έως και 30% συνθετικά υλικά.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.Εκείνος θα σας προτείνει την καταλληλότερη για εσάς.
Οστεοπόρωση: πως επηρεάζει τη στοματική υγεία;
20/6/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ...ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ?
16/6/2013Η στοματική υγεία αφορά πολλά θέματα και δεν περιλαμβάνει μόνο την αισθητική Οδοντιατρική και τον οδοντικό καθαρισμό.Στοιχεία που δεν είχατε ποτέ αναλογιστεί μπορεί να καταστρέφουν τη στοματική σας υγεία.Ένα άριστο παράδειγμα είναι οστεοπόρωση.Η οστεοπόρωση προσβάλλει τα περρισσότερα οστά του σώματος.Τα αποδυναμώνει και τα καθηστά πιο ευπαθή σε κατάγματα.Με την πάροδο του χρόνου τα οστά αρχίζουν να καταστρέφονται.Όσον αφορά το στόμα τα οστά συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους,αν συμβαίνει να έχετε προσβληθεί απο οστεοπόρωση η πυκνότητα των οστών που στηρίζουν τα δόντια μειώνετε με αποτέλεσμα σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις να χάνονται τα δόντια.
Ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει θεραπείες που θα διατηρήσουν τα δόντια σας υγιή και λειτουργικά.Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα εξασφαλίσουν τη σωστή φροντίδα του στόματος σας και πως δεν έχετε πρόβλημα απο την οστεοπόρωση.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι διατροφικές σας συνήθειες .Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και D καθώς και περιοορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ και αποφυγή του καπνίσματος θα συμβάλουν να αντιμετωπιζετε τη νόσο με χαμόγελο.
Κάθε ηλικία έχει δικαίωμα να χαμογελά!
10/6/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ....ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
10/6/2013Όλοι γνωρίζουμε πως τα αναψυκτικά κάνουν κακό στην υγεία μας γενικά, αλλά και ειδικότερα στην υγεία των δοντιών μας, αφού είναι πλούσια σε ζάχαρη. Όμως, αυτή καθ’ εαυτή η ζάχαρη που περιέχουν δεν κάνει τόσο κακό όσο τα οξέα που εμπεριέχονται στα ανθρακούχα αυτά ποτά και μπορεί να βλάψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δόντια μας. Ακόμη και τα αναψυκτικά διαίτης, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, κάνουν κακό στα δόντια μας, αφού μεταξύ των συστατικών τους εμπεριέχονται το κιτρικό και το φωσφορικό οξύ. Γι’ αυτό, αν δεν μπορούμε να τα βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας, καλό θα είναι να τα καταναλώνουμε μαζί με το φαγητό, έτσι ώστε η τροφή να εξουδετερώνει τα οξέα. Επιπλέον, όταν τα αναψυκτικά συνδυάζονται με φαγητό, μειώνεται η περίοδος έκθεσης των δοντιών μας στα οξέα.
Αν αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά με ενεργειακά ποτά, θέλοντας να πιούμε κάτι γλυκό και ανθρακούχο, ας μη γελιόμαστε πως το κακό που θα προξενήσουμε στα δόντια μας θα είναι λιγότερο. Τα ενεργειακά ποτά είναι όξινα και πολλές φορές προξενούν ακόμη μεγαλύτερο κακό στα δόντια μας απ’ ό,τι τα αναψυκτικά.
Κάθε ηλικία έχει δικαίωμα να χαμογελά
30/5/2013Η προχωρημένη ηλικία βάζει πολλούς ηλικιωμένους σε κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα στοματικής υγείας, όπως:
Τα σκούρα δόντια.
Προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από τις αλλαγές στην οδοντίνη (ο ιστός που κρύβεται πίσω από το σμάλτο των δοντιών) και από λεκέδες που προκαλούν τα τρόφιμα και τα ποτά.
Ξηροστομία.
Ξηροστομία προκαλείται από μειωμένη ροή του σάλιου, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των θεραπειών κατά του καρκίνου που χρησιμοποιούν την ακτινοβολία στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς και ορισμένες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Sjögren, και ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Μειωμένη αίσθηση της γεύσης.
Ενώ η προχωρημένη ηλικία βλάπτει την αίσθηση της γεύσης, ασθένειες, φάρμακα και οδοντοστοιχίες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτή απώλεια αισθήσεων.
Αποσύνθεση ρίζας.
Αυτό προκαλείται από την έκθεση της ρίζας του δοντιού στη φθορά που προκαλούν οξέα.
Ασθένεια των ούλων
Προκαλείται από την πλάκα που επιδεινώνεται από το φαγητό που μένει στα δόντια, η χρήση των προϊόντων καπνού, η κακή τοποθέτηση γέφυρας και οδοντοστοιχίας, κακή διατροφή και ορισμένες ασθένειες όπως η αναιμία, καρκίνος και διαβήτης.
Οδοντοστοιχίες
Η κακή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών, η κακή στοματική υγιεινή ή μια συσσώρευση του μύκητα Candida albicans μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες κατατάσεις.
Η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί κυρίαρχο ή μοναδικό παράγοντα για τον καθορισμό της στοματικής υγείας. Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα στα χέρια και τα δάχτυλα, μπορεί να κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος δύσκολη ως αδύνατη την εκτέλεση.
Συμβουλές για υγιεινή του στόματος για ηλικιωμένους
Καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος των φυσικών δοντιών είναι απαραίτητα για τη διατήρησή τους σε καλή στοματική υγεία. Η πλάκα μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα στα δόντια των ηλικιωμένων, ειδικά αν η στοματική υγιεινή είναι παραμελημένη, και να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.
Για την διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, είναι σημαντικό για όλα τα άτομα – ανεξάρτητα από την ηλικία
- Να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
- Νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα χρήση στοματικού διαλήματος
- Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας σε ένα κανονικό πρόγραμμα για τον καθαρισμό και εξέταση.
Προληπτικές εμφράξεις:πόσο ωφέλιμες είναι στο χαμόγελό μας;
27/5/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Όλοι έχουν δικαίωμα στο χαμόγελο!
20/5/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Λεύκανση δοντιών μόνο από οδοντιάτρους
15/5/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ ΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΩΝ…..ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ?
14/5/2013Οι προληπτικές εμφράξεις αποτελούν μια προστατευτική επικάλυψη που τοποθετείται στα δόντια και αφορά στην πρόληψη της τερηδόνας,έτσι αποτελούν μια πολύ πιο υγιή εναλλακτική θεραπεία σε σχέση με τη θεραπεία της τερηδόνας.
Είθισται να τοποθετούνται σε οπίσθια δόντια ή γομφίους,όπου υπάρχουν βαθιές και και στενές αύλακες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση με το καθημερινό βούρτσισμα.
Οι προληπτικές εμφράξεις προλαμβάνουν την είσοδο των τροφών σε αυτές της βαθίες αύλακες και συμβάλουν ενεργά στην απομάκρυνση των στοματικών βακτηρίων.
Η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και μπορεί να επωφελήσει σημαντικά τα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται πολύ περισσότερο στο να βουρτσίζουν αποτελεσματικά.
Ετσι με τη σωστή οδοντιατρική θεραπεία και την ανάλογη προσοχή από τον οδοντίατρο, οι επώδυνες και αντιαισθητικές τερηδόνες μπορεί να μην αποτελούν προβλημα.
Απλός καθαρισμός & συστηματική τακτική φροντίδα δοντιών και ούλων
19/4/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΛΩΝ.ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ?
15/4/2013Ο καθαρισμός συνίσταται στα άτομα που έχουν συμπαγείς και σκληρές εναποθέσεις υπολειμμάτων επάνω στα δόντια τους και έχει ως σκοπό την απομάκρυνση των πλακών και της τρυγίας.επιβάλεται λοιπόν να γίνεται όταν υπάρχουν συμπαγείς πλάκες ή τρυγία στα δόντια και αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση όταν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες στο στόμα.
Για τον καθαρισμό χρησιμοποιούνται διάφορα οδοντιατρικά εργαλεία και ηλεκτρικές συσκευές .
Η τακτική συστηματική προληπτική φροντίδα των δοντιών και των ούλων είναι μια θεραπευτική διαδικασία που συνίσταται στην απομάκρυνση των πλακών ,της πέτρας και διαφόρων υπολειμμάτων και κηλίδων από τους οδοντικους ιστους. Για την απομάκρυνση αυτών τών υπολειμμάτων χρησιμοποιούνται οδοντιατρικά εργαλεία,όπως και και ειδικές συσκευές υπερήχων.
Στοματικό διάλυμα… πως να επιλέξω;
8/4/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Στοματικό διάλυμα… ποιό είναι η καλύτερη επιλογή;
31/3/2013Ένα στοματικό διάλυμα θα πρέπει να επιλέγετε με βάση κάποιων στοιχείων:
1) Να καταπολεμά και να απομακρύνει την οδοντική πλάκα, μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες ενός καλού στοματικού διαλύματος.
2) Aναζητήστε ένα στοματικό διάλημα με βάση το φθόριο, αλλά το διάλυμα με φθόριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο απο μία φορά την ημέρα.
3) Επιλέξτε το περιεχόμενο αλκοόλης, χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλης σημαίνει και αποφυγή ξηροστομίας.
4) Να περιέχει αντιβακτηριακούς παράγοντες ώστε να εμποδίζει την ανάπτυξη ουλίτιδας.
Αφού επιλέξετε το στοματικό διάλυμα που σας ταιριάζει θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σωστά.
Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε καθημερινά αν επιθυμείτε να συμβάλει αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.
χορτοφαγία....και χαμόγελο
22/3/2013Χορτοφαγία…..κάνει καλο και στο χαμόγελο μας?
Η χορτοφαγία μπορεί να κάνει καλό στην καρδία μας ,αλλά είναι εξίσου καλή για το χαμόγελο μας. Με τη χορτοφαγία μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα λίπους και χοληστερίνης,αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη λίπους φρούτον και λαχανικών τα οποία βοηθούν στην οδοντιατρική φροντίδα ,αρκεί να λαμβάνουμε μέσω της χαρτοφαγίας ασβέστιο,ριβοφλαβίνη,βιταμίνη D και B12 και πρωτείνες.Αντίθετα διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη D και ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.Οταν λοιπόν ακολοθούμε μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία του στόματος μας,αν δεν είμαστε σίγουροι γι'άυτο καλό ειναι να λαμβάνουμε ανάλογα συμληρώματα.
δρ.χατζηπορτοκαλης βασίλειος|smilemakeover-private dental clinic
Γνωρίζετε τα λάθη που κάνετε στο βούρτσισμα και στη χρήση οδοντικού νήματος;
11/3/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τις κατάλληλες τεχνικές βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος;
10/3/2013Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προστατέψετε τη στοματική υγεία σας.
Η στοματική υγεία αρχίζει με καθαρά δόντια.
Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όταν βουρτσίζετε, να μην βιάζεστε. Πάρτε αρκετό χρόνο για να κάνετε καλή δουλειά.
Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια μαλακή οδοντόβουρτσα που χωράει άνετα στο στόμα σας. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ενδείκνυται, ειδικά αν έχετε αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν το αποτελεσματικό βούρτσισμα.
Πρακτική καλή τεχνική. Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε μια μικρή γωνία ενάντια στα δόντια σας και βουρτσίστε με πίσω-και-εμπρός κινήσεις. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα μέσα και μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας, καθώς και τη γλώσσα σας. Αποφύγετε το έντονο ή σκληρό τρίψιμο, το οποίο μπορεί να ερεθίσει τα ούλα σας.
Κρατήστε τον εξοπλισμό σας καθαρό. Πάντα ξεπλύντε την οδοντόβουρτσά σας με νερό μετά το βούρτσισμα. Αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσά σας σε όρθια θέση, αν είναι δυνατόν, και αφήστε τη να στεγνώσει μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Μην καλύπτετε τις οδοντόβουρτσες και αποφεύγετε την αποθήκευσή τους σε κλειστά δοχεία, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Μάθετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας. Επενδύστε σε μια νέα οδοντόβουρτσα ή αντικαταστήστε την βούρτσα των ηλεκτρικών κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες – ή και νωρίτερα αν οι τρίχες φθαρεί.
Οδοντικό νήμα για τη στοματική υγεία.
Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει τα σφιχτά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας ή κάτω από την παρυφή των ούλων σας . Γι ‘αυτό και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι σημαντική.
Αποσπάστε περίπου 18 ίντσες (46 εκατοστά) του οδοντικού νήματος. Τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του νήματος γύρω από το μεσαίο δάχτυλο από τη μία πλευρά, και το υπόλοιπο γύρω από το μεσαίο δάχτυλο από την άλλη πλευρά – αφήνοντας περίπου 1 ίντσα (3 εκατοστά) στο νήμα. Περάστε το μεταξύ των δοντιών. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες σας για να τραβήξετε απαλά το νήμα από την παρυφή των ούλων μέχρι την κορυφή του δοντιού, φέρτε το νήμα σε όλες τις πλευρές του δοντιού. Επαναλάβετε αυτή την τεχνική για κάθε επόμενο δόντι με καθαρό κάθε φορά νήμα.
Αν έχετε πρόβλημα στο να περάσει το νήμα μεταξύ των δοντιών, δοκιμάστε το κηρωμένο. Αν είναι δύσκολο να χειριστεί το νήμα.
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
17/11/2011ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα. Και οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα.
Όταν μιλάμε για οδοντιατρική πρόληψη, εννοούμε όλες τις διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο οδοντιατρείο, με μοναδικό στόχο να διατηρήσουν στα Α.μ.Ε.Α. μια καλή οδοντοστοματολογική κατάσταση. Γι\' αυτό λοιπόν θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με ποιους τρόπους μπορεί ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να φροντίζει για την καλή στοματική του υγεία, εφόσον έχει λειτουργικά τη δυνατότητα, ή πως μπορούν οι οικείοι του, εφόσον το ίδιο δεν μπορεί, να προστατέψουν την στοματική υγεία του δικού τους ανθρώπου.
Αγωγή στο σπίτι
Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός σας, προσαρμόζετε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικά αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι οικείοι τους είναι πιθανό να μην μπορούν εφ\' όρου ζωής να φροντίζουν για την στοματική τους υγιεινή.
Οδοντόβουρτσες με ειδικές λαβές, ή αναπροσαρμοσμένες με ειδικές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά . Ακόμα ας έχουμε υπόψη μας ότι η εκμάθηση και η σωστή χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα, στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Την οδοντόκρεμα είναι καλό να την χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες. Ειδικά αν ο άνθρωπός μας δεν έχει τη δυνατότητα να υπακούσει και να εκτελέσει την εντολή \"φτύσε\" θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας. Αν και βοηθάει στην ενίσχυση των δοντιών με τις μικρές ποσότητες φθορίου που περιέχει, είναι προτιμότερο να μην καταπίνεται.
Στην περίπτωση που ο άνθρωπός μας δεν έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον του και δεν μπορεί να συνεργαστεί για το βούρτσισμα των δοντιών του, δοκιμάστε την παρακάτω λύση:
Αγοράστε από το φαρμακείο αρκετές ξύλινες σπάθες από αυτές που χρησιμοποιούν οι παιδίατροι για να εξετάσουν το λαιμό των παιδιών. Τυλίξτε τις με αρκετές γάζες ώστε να αποκτήσουν κάποιο πάχος. Χρησιμοποιήστε λευκοπλάστη για να τις συγκρατήσετε (κολλήσετε) 4-5 μαζί στη μία τους άκρη. Χρησιμοποιήστε τώρα αυτή την κατασκευή (στοματοδιαστολέα) για να δαγκώσει ο άνθρωπος μας επάνω στο λευκοπλάστη. Φέρτε τη προς τα δεξιά και βουρτσίστε πρώτα τα δόντια του προς τα αριστερά, καθώς έχει το στόμα μισάνοικτο. Κάντε το αντίθετο και για την άλλη πλευρά.
Στην περίπτωση που ο άνθρωπος μας δεν σας επιτρέπει να προσεγγίσετε στο στόμα του, χρησιμοποιήστε μία καρέκλα όπου κάθεστε εσείς, και ένα μαξιλάρι στα πόδια σας για να καθίσει εκεί ο άνθρωπός μας. Περάστε τα χέρια του πίσω από τα γόνατά σας και τοποθετήστε το στοματοδιαστολέα στο στόμα του, πιέζοντας ταυτόχρονα το κεφάλι του επάνω στην κοιλιά σας. Έτσι έχετε τη δυνατότητα με το ελεύθερο χέρι σας να βουρτσίσετε τα δόντια του από την αντίθετη πλευρά, χωρίς να σας παρενοχλεί ιδιαίτερα.
Εξηγείστε του ότι αυτό που κάνετε είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό τον ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες μέρες θα έχει συνηθίσει. Προτιμείστε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας διότι δεν ωφελεί.
Πολύ θετικό είναι επίσης, το βράδυ καθώς ο άνθρωπός μας κοιμάται, να στάζετε μία σταγόνα στο στόμα του από gel φθοριούχου κασσιτέρου. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans, που είναι κατ\' εξοχήν υπεύθυνος για την πρόκληση τερηδόνας.
Τέλος πολύ σημαντικό είναι να ελέγχετε εσείς την λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης - γλυκών. Μην έχετε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση. Μην χρησιμοποιείτε επίσης τα γλυκά για να επιβραβεύετε τον άνθρωπο μας για ό,τι κάνει καλά.
<< ΕΦΕΞΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ >>
17/11/2011Δελτίο τύπου του συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντίατρων 2011
Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων (CED) καλωσορίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Οδηγίας του Συμβουλίου τροποποιώντας την Οδηγία 76/768/EEC, όσον αφορά καλλυντικά σκευάσματα, για τον σκοπό της προσάρμοσης του Annex III σε τεχνική διαδικασία.
Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων έχει εισηγηθεί επανειλημμένως για την κατάλληλη ρύθμιση των προϊόντων λεύκανσης δοντιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεννόηση με την συμβουλή της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Επιτροπής στην Ασφάλεια Κταναλωτών η οποία τόνισε ότι προϊόντα με υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιούνται μετά από κλινική εξέταση και κάτω από την εποπτεία του οδοντίατρου.
Ακολουθώντας την απόφαση του Συμβουλίου, τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών τα οποία περιέχουν μέχρι 0.1% υπεροξείδιο του υδρογόνου θα συνεχίσουν να διατίθενται ελεύθερα στους καταναλωτές στην αγορά. Για προϊόντα τα οποία περιέχουν μεταξύ 0.1% και 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου, η κλινική εξέταση και αρχική θεραπεία από τον οδοντίατρο θα απαιτείται, για την διασφάληση της ανυπαρξίας παραγόντων κινδύνου ή στοματολογικών παθολογιών, και μετά θα μπορεί ο ασθενής να συνεχίζει την θεραπεία μόνος του ή μόνη της. Η χρήση αυτών των προϊόντων θα απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18. Τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών τα οποία περιέχουν περισσότερο από 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου θα συνεχίσουν να απαγορεύονται. Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν την ασφάλει του ασθενή γιατί θα μπορούν να προμηθεύτουν τα κατάλληλα προϊόντα από έναν εκπαιδευμένο και με τα απαιτούμενα προσόντα επαγγελματία οδοντίατρο.
Τα κράτη μέλη θα έχουν 12 μήνες να μεταθέσουν την Οδηγία σε εθνική νομοθεσία μετά από δημοσίευση στο Επίσημο Έντυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων θεωρεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και την εξάλειψη της αβεβαιότητας όσων αφορά το πώς και από ποιόν θα πρέπει να γίνεται η λεύκανση δοντιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Dr. Wolfgang Doneus, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντίατρων (CED) είπε: \"Αυτή η Οδηγία είναι ευχάριστη γιατί αναγνωρίζει τον μοναδικό ρόλο του οδοντίατρου, επιτρέποντας την διαδικασία της λεύκανσης να ελέγχεται σωστα και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών.\"
Ο Dr. Stuart Johnston, CED chair of the Working Group Tooth Whitening είπε: \"Χαίρομαι για την ασφάλεια η οποία προσφέρεται στο κοινό από αυτή την απόφαση που περιμέναμε από καιρό. Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η λεύκανση δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη και μπορεί να γίνει με ασφάλεια απο οδοντίατρο.\"
Ο Γιατρός
Έχει απασχοληθεί στο παρελθόν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και σε ιδιωτικά ιατρεία σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Συμμετέχει σε πρόγραμμα "Δια Βίου Εκπαίδευσης" του New York University College of Dentistry.
Τρόποι πληρωμής
Visa,MasterCard