30/3/2014 To PRP είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία σε τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου. διαβάστε περισσότερα »

Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:

 • Btn-facebook
 • Tweet
 • Btn-email

Ο Γιατρός

Ξεκίνησα την νοσοκομειακή μου εκπαίδευση στην Χειρουργική Κλινική του ΓΠΝ Παπανικολάου στην Α΄ Χειρουργική.
Συνέχισ

διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση/Μεταπτυχιακά

 • Έλαβα επιτυχώς τον τίτλο του Ειδικού Ορθοπαιδικού Χειρουργού απο την επιτροπή καθηγητών-ιατρών του ΑΠΘ.
  Είμαι πτυχιούχος του ALS και κάτοχος τίτλου μετεκπαιδευτικού προγράματος στην επειγουσα προνοσοκομειακή ιατρική του ΕΚΑΒ.
  Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σπουδές μου σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΑΠ) με θέμα την Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Ώρες λειτουργίας

 • Δέχεται, κατόπιν ραντεβού, καθημερινά από 9.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ. και από 18.00 μ.μ. έως 21.00 μ.μ.

Υπηρεσίες/Θεραπείες

 • Οι τομείς ειδίκευσης και ενασχόλησης μου είναι:
 • - Αρθροσκοπική χειρουργική ώμου,γόνατος.
 • - Συντηρητική-Χειρουργική Αποκατάσταση Αθλητικών κακώσεων .
 • - Επανορθωτική χειρουργική γόνατος και ισχίου.
 • -Αποκατάσταση τραυματισμών και χρονίων παθήσεων με θεραπευτικά προτόκολλα εφαρμογής του πλέον σύγχρονου θεραπευτικού LASER M.I.D PRO.
  -Εξειδικευμένη θεραπεία με Αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, P.R.P(Platelet Rich Plasma)υπό καθοδήγηση υπερήχου σε χρόνιες εμμένουσες παθήσεις.

  Διαγνωστικός Υπέρηχος μυοσκελετικού συστήματος
διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία με νοσοκομεία

 • logo
  Κυανούς Σταυρός
 • logo
  EUROMEDICA

Μέλος Συλλόγων

 • Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής
  Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής
Μεγάλου Αλεξάνδρου 53, Σίνδος, Θεσσαλονίκη TK 57400

To PRP είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία σε τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου.

30/3/2014

Δημοσιευμένη στη σελίδα της American Academy of Orthopaedic Surgeons{ΑΑΟS).

Μια προοπτική μελέτη δείχνει ότι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ( PRP ) μπορεί να είναι μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική θεραπεία για τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου τ.ώμου , χωρίς πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου .
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην επιστημονική ανάρτηση , 'Platelet Rich Plasma Injection as an Alternative Treatment for Rotator Cuff Tendinitis of Shoulder " επιλεγμένο ως το καλύτερο poster στη κατηγορία Ώμου-Αγκώνα στο συνέδριο της AAOS το 2013.

Κατά τα τελευταία έτη , το PRP έχει αναδειχθεί ως μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για διάφορες tendinopathies σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τένοντα τ.στροφικού πετάλου . Ο Turlough O'Donnell , MD , και ο συνάδελφός του Aamir H. Shaikh , MSc , MRCSEd , MCh , του UPMC Beacon Νοσοκομείο στο Δουβλίνο , Ιρλανδία , προσπάθησε να αξιολογήσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πολλαπλών ενέσεων PRP που χορηγείται απευθείας στο τένοντα του υπερακανθίου , σε σύγκριση με τη χρήση κορτικοστεροειδών ενέσεων, στη θεραπεία της RCT(Rotator cuff tendinopathy) .

Προοπτικά εντοπίστηκαν 204 ασθενείς με κακή λειτουργία του ώμου με βάση το Constant - MURLEY ( CMS ) Score των ώμων και ο πόνος στον ώμο που περιορίζουν το εύρος της κίνησης ( ROM ) . Συμπεριλήφθηκαν μόνο ασθενείς με πλήρη παθητική ROM και μαγνητική τομογραφία που επιβεβαίωσε τουλάχιστον βλάβη Goutallier βαθμού 2.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες ιδίου φύλου.
Η ομάδα PRP ( n = 102 ) υποβληθηκε σε θεραπεία με PRP ενέσεις που χορηγήθηκαν απευθείας στο τένοντα του υπερακανθίου Η ομάδα ελέγχου (n = 102 ) υποβλήθηκε σε θεραπεία με 20 mL διαλύματος 0,05 τοις εκατό της βουπιβακαΐνης και 80 mgs μεθυλπρεδνιζολόνης εντός του υπακρωμιακού χώρου.

Βαθμολογίες με βάση την οπτική αναλογική κλίμακα ( VAS ) τον πόνος , το ROM , και Constant βαθμολογίες ώμου ελήφθησαν σε όλους τους ασθενείς 3 μήνες μετά την τελευταία ένεση .

Στους 3 μήνες μετά την ένεση , οι ερευνητές βρήκαν κλινικά και στατιστικά σημαντική βελτίωση στο σκορ πόνου VAS , στο ROM , και η μέση βαθμολογία Constant και στις δύο ομάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα πριν από την ένεση ( P < 0,001 ) . Αν και οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου είχαν αρχικώς υψηλότερη μέση βαθμολογία CMS ( 49,68 έναντι 48,86 ), οι ασθενείς σε αμφότερες τις ομάδες έδειξαν σημαντική βελτίωση μετά την διενέργεια των ενέσεων ( 60,99 έναντι 80,43 ) ,όμως ο βαθμός βελτίωσης στην ομάδα PRP ήταν σημαντικά καλύτερος από ό, τι στην ομάδα ελέγχου ( P = 0.05 ) .

Οι ασθενείς στην ομάδα PRP είχε επίσης σημαντικά καλύτερη ενεργό πρόσθια κάμψη , απαγωγή και έσω στροφή στην τελική παρακολούθηση από ό, τι τα άτομα της ομάδας ελέγχου . Η μέση διαφορά στο σκορ Constant μετά την ένεση στις δύο ομάδες ήταν 19,4 . Σύμφωνα με τους ερευνητές , όταν αυτή η αλλαγή των εκτιμώμενων μέσων σχεδιάστηκε έναντι σκορ προ - ένεσης χρησιμοποιώντας την ανάλυση διακύμανσης , η αύξηση στις βαθμολογίες ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην ομάδα PRP από ό, τι στην ομάδα των στεροειδών ( 67,7 τοις εκατό και 24,9 τοις εκατό, αντίστοιχα ) . Επιπλέον , σε 1 έτος παρακολούθησης , μόνο 3 ασθενείς απο την ομάδα PRP είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για εμμένων πόνο , ενώ 48 ασθενείς στην ομάδα κορτικοστεροειδών είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση .

"Σε 12 μήνες παρακολούθησης , οι ασθενείς που έλαβαν μια σειρά από ενέσεις PRP ήταν 16 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση από ό, τι οι ασθενείς που έλαβαν ενέσεις κορτικοστεροειδών , " λένε οι συγγραφείς . Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με ενέσεις PRP είναι μια κλινικά ασφαλή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική θεραπεία σε σχέση με τις ενέσεις κορτικοστεροειδών για πόνο που οφείλεται σε RCT.

Για να δείτε αυτό ως iPoster , επισκεφθείτε http://aaos.posterview.com/

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια σε σύγκριση με τα Εστιασμένα κρουστικά κύματα για τη θεραπεία της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού (jumper's knee) σε Αθλητές

20/11/2013

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια σε σύγκριση με τα Εστιασμένα κρουστικά κύματα για τη θεραπεία της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού (jumper's knee) σε Αθλητές.
Έρευνα δημοσιευμένη στο Am J Sports Med April 2013 vol. 41 no. 4 795-803

Mario Vetrano , MD * † ,
Anna Castorina , MD † ,
Maria Chiara Vulpiani , MD † ,
Rossella Baldini , PhD ‡ ,
Antonio Pavan , MD § και
Andrea Ferretti , MD ‖

† Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μονάδα , Sant'Andrea Νοσοκομείο , Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης , Ρώμη, Ιταλία
‡ Τμήμα Στατιστικής Επιστημών , Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης , Ρώμη, Ιταλία
§ Τμήμα Immunohematology και τη μετάγγιση , Sant'Andrea Νοσοκομείο , Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης , Ρώμη, Ιταλία
‖ Ορθοπαιδική Μονάδα και Kirk Κίλγκουρ Κέντρο Αθλητικές Κακώσεις , Sant'Andrea Νοσοκομείο , Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης , Ρώμη, Ιταλία
Έρευνα πραγματοποιείται στο Sant'Andrea Νοσοκομείο , Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης , Ρώμη, Ιταλία

↵ * Mario Vetrano , MD , Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μονάδα , Sant'Andrea Νοσοκομείο , Via di Grottarossa 1035-1039 , Ρώμη, Ιταλία 00189 ( email : mariovetrano@gmail.com ) .

Ιστορικό : Οι τενοντοπάθειες αποτελούν σοβαρή πρόκληση για ορθοπαιδικούς χειρουργούς που ασχολούνται με την αποκατάσταση των αθλητών .

Σκοπός : Να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος ( PRP ) σε σύγκριση με την εστιασμένη εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων ( ESWT ) σε αθλητές με γόνατο του άλτη .

Μελέτη Σχεδιασμός : τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ? Επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων , 1 .

Μέθοδοι : Σαράντα έξι αθλητές με γόνατο του άλτη επιλέχθηκαν για τη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες θεραπείας :Στη πρώτη ομάδα έγιναν 2 ένέσεις PRP με μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση ( PRP ομάδα? N = 23 ) , και στη δεύτερη ομάδα 3 συνεδρίες με εστιασμένη εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων ( 2.400 παλμών σε 0,17 έως 0,25 mJ/mm2 ανά συνεδρία ) ( ESWT ομάδα? n = 23 ).
Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Victorian Institute of Sports Assessment- επιγονατίδας ( VISA - P),Ο πόνος στην οπτική αναλογική κλίμακα ( VAS ) και η τροποποιημένη κλίμακα Blazina . Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στηρήχθηκε σε μετρήσεις πριν από τη θεραπεία και σε 2 , 6 και 12 μήνες μετά τη θεραπεία .Οι Nonparametric δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν για το έλεγχο στο εσωτερικό των ομάδων ( Friedman / Wilcoxon test) και μεταξύ των ομάδων ( Kruskal-Wallis/Fisher test) , και το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε στο .05 .

Αποτελέσματα : Οι 2 ομάδες ήταν ομοιογενείς ως προς την ηλικία , το φύλο , το επίπεδο της αθλητικής συμμετοχής , και προεπεξεργασίας της κλινικής κατάστασης . Οι ασθενείς και στις δύο ομάδες έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε όλες follow - up εκτιμήσεις . Η VISA - P , VAS και τροποποιημένες βαθμολογίες της κλίμακας Blazina δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων σε 2 μήνες παρακολούθησης ( P = .635 , .360 , και 0.339 , αντίστοιχα) . Η ομάδα του PRP έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από την ομάδα ESWT στην VISA - P , VAS σκορ στους 6 - και 12 - μήνες παρακολούθησης , καθώς και η τροποποιημένη βαθμολογία κλίμακας Blazina στους 12 μήνες παρακολούθησης ( p < .05 για όλους) .

Συμπέρασμα : Οι Θεραπευτικές ενέσεις PRP οδηγούν σε παρόμοια καλά άμεσα και καλύτερα ενδιάμεσα και μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την εστιασμένη ESWT, στη θεραπεία της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού τένοντα(jumper's knee) σε αθλητές.

Το Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια βελτιώνει σημαντικά την κλινική έκβαση σε ασθενείς με χρόνια έξω επικονδυλιτίδα του αγκώνα(Tennis Elbow)

8/10/2013

Το Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια βελτιώνει σημαντικά την κλινική έκβαση σε ασθενείς με χρόνια έξω επικονδυλιτίδα του αγκώνα(Tennis Elbow)
Μια διπλή-τυφλή, προοπτική, πολυκεντρική, ελεγχόμενη μελέτη σε 230 ασθενείς.
Δημοσιευμένη στο American Journal of sports medicine.

Allan K. Mishra, MD*,†,
Nebojsa V. Skrepnik, MD, PhD‡,
Scott G. Edwards, MD§,
Grant L. Jones, MD‖,
Steven Sampson, DO¶,
Doug A. Vermillion, MD#,
Matthew L. Ramsey, MD**,
David C. Karli, MD, MBA†† and
Arthur C. Rettig, MD‡‡

+ Author Affiliations

†Department of Orthopedic Surgery, Menlo Medical Clinic, Stanford University Medical Center, Menlo Park, California
‡Tucson Orthopaedic Institute, Tucson, Arizona
§Division of Hand and Elbow Surgery, Georgetown University Hospital, Washington, District of Columbia
‖Department of Orthopaedic Surgery, The Ohio State University, Columbus, Ohio
¶The Orthohealing Center and The Orthobiologic Institute, Los Angeles, California
#Orthopaedic Research Clinic, Anchorage, Alaska
**Department of Orthopaedic Surgery, Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania
††The Steadman Clinic, Vail, Colorado
‡‡Methodist Sports Medicine, Indianapolis, Indiana
Investigation performed at Department of Orthopaedic Surgery, Menlo Medical Clinic, Stanford University Medical Center, Menlo Park, California

Ιστορικό: Το αίσθημα νυγμού στην έξω πλευρά του αγκώνα και ο πόνος με αντίσταση στην έκταση του καρπού είναι κοινές εκδηλώσεις της έξω επικονδυλίτιδας , επίσης γνωστής και ως τον αγκώνα αντισφαίρισης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την έξω επικονδυλίτιδα.

Σκοπός: να αξιολογηθεί η κλινική αξία της θεραπείας με PRP σε ασθενείς με χρόνια έξω επικονδυλίτιδα σε σύγκριση με μία ενεργή ομάδα ελέγχου.

Μελέτη Σχεδιασμός: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή? Επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, 1.

Μέθοδοι: Ένα σύνολο από 230 ασθενείς με χρόνια έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 12 κέντρα άνω των 5 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον 3 μήνες παρουσία των συμπτωμάτων και είχε αποτύχει η συμβατική θεραπεία. Δεν υπήρχαν διαφορές σε ασθενείς, καθώς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν PRP (n = 116) ή ενεργά στοιχεία ελέγχου (n = 114). Το PRP παρασκευάσθηκε από φλεβικό ολικό αίμα και περιείχε τόσο συμπυκνωμένα αιμοπετάλια όσο και λευκοκύτταρα. Αφού έγινε η τοπική αναισθησία, οι ασθενείς δέχθηκαν μια έγχυση με ή χωρίς PRP. Στους ασθενείς και τους ερευνητές παρέμεινε τυφλή η ομάδα θεραπείας σε όλη τη μελέτη.

Αποτελέσματα: τα αποτελέσματα των ασθενών παρακολουθήθηκαν για μέχρι και 24 εβδομάδες. Στις 12 εβδομάδες (n = 192), οι PRP-ασθενείς ανέφεραν βελτίωση 55,1% στις βαθμολογίες πόνου τους σε σύγκριση με το 47,4% στην ενεργή ομάδα ελέγχου (Ρ = 0,094). Στις 24 εβδομάδες (n = 119), οι PRP-ασθενείς ανέφεραν βελτίωση 71,5% στις βαθμολογίες πόνου τους σε σύγκριση με το 56,1% στην ομάδα ελέγχου (Ρ = 0,027). Το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν σημαντική ευαισθησία αγκώνα στις 12 εβδομάδες ήταν 37,4% στην ομάδα του PRP έναντι 48,4% στην ομάδα ελέγχου (P = .036). Στις 24 εβδομάδες, 29,1% των ασθενών που έλαβαν PRP ανέφεραν σημαντική ενόχληση στον αγκώνα έναντι 54,0% στην ομάδα ελέγχου (Ρ <.001). Τα ποσοστά επιτυχίας για ασθενείς με 24 εβδομάδες παρακολούθησης ήταν 83,9% στην ομάδα του PRP σε σύγκριση με το 68,3% στην ομάδα ελέγχου (Ρ = .012). Δεν σημειώθηκαν σημαντικές επιπλοκές σε καμία ομάδα.

Συμπέρασμα: Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας με εμπλουτισμένο με λευκοκύτταρα PRP είναι ασφαλής και οδηγεί σε κλινικά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Θεραπεία με P.R.P(Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια).Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την νέα αυτή μέθοδο θεραπείας

8/10/2013

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια(P.R.P)
Μια νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας που υπόσχεται θεραπεύσει πολλές μυοσκελετικές παθήσεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες συντηρητικές μεθόδους αποκατάστασης.

Τι είναι το PRP?

Είναι μια υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων που λαμβάνονται από το αίμα σας. Αυτά τα αιμοπετάλια έχουν αυξητικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης των χρόνιων τραυματισμών και παθήσεων. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι χημικές ουσίες που σηματοδοτούν το σώμα ώστε να ξεκινήσει μια αντίδραση επούλωσης. Με την ένεση PRP σε περιοχές του τραυματισμού, ο στόχος είναι οι ενεργοποιημένοι αυξητικοί παράγοντές των αιμοπεταλίων να ενισχυσουν και να βελτιστοποιήσουν την ικανότητα του σώματός σας να θεραπεύσει τις χρόνιες παθήσεις.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το PRP?

PRP έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετές δεκαετίες, για να βοηθήσει την επούλωση πληγών, και για να διεγείρουν το σχηματισμό οστού σε περιπτώσεις καθυστερημένης πόρωσης καταγμάτων.
Πρόσφατα, το PRP έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών παθήσεων όπως:
Tενοντίτιδα Αχιλλείου
Τενοντίτιδα μυοτενοντίου πετάλου ώμου
Πελματιαία απονευρωσίτιδα(άκανθα πτέρνης)
Τροχαντηριτίδα ισχίου
Επικονδυλίτιδα αγκώνα(tennis Elbow)
Αρχόμενο Στάδιο Οστεοαρθριτιδας γόνατος
Οστεοχόνδρινες τραυματικές βλάβες
Συνδεσμικές κακώσεις.....κ.α

Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας του PRP?

Το PRP λαμβάνεται από τον ασθενή.
Αίμα αφαιρείται από μία φλέβα στο βραχίονα του ασθενούς και το αίμα τοποθετείται σε μια φυγόκεντρο, μια μηχανή που περιστρέφεται σε υψηλή ταχύτητα για το διαχωρισμό των διαφορετικών τύπων κυττάρων του αίματος. Ο ιατρός εξάγει το πλούσιο σε αιμοπετάλια μέρος του αίματος και αφου ενεργοποιήσει τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων, το εγχύει στην περιοχή του τραυματισμού αφού πρώτα εχεί αναισθητοποιήσει την περιοχή με τοπικό αναισθητικό(lidocaine)
έτσι ώστε η ολη διαδικασία να είναι ανώδυνη για τον ασθενή.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία?

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και διενεργείται στο ιατρείο του ειδικού Ορθοπαιδικού.

Συχνότητα εγχύσεων με PRP?

Συνήθως το προτόκολλο περιλαμβάνει δυο εγχύσεις ανα 15-20 ημέρες και ανάλογα με την εκτίμηση του θεράποντος ιατρού.
Πρέπει να τονιστεί ότι 5 ημέρες πριν και μετά την εγχυση με το PRP απαγορεύεται η χρήση ΜΣΑΦ(Voltaren,mesulid,xefo brufen k.a)Επιτρέπεται μόνο η χρήση παρακεταμόλης.(depon,lonarid).

Παρενέργειες?

Οι παρενέργειες είναι ασυνήθιστες,καθώς χρησιμοποίουμε το αίμα μας για την θεραπεία αλλά είναι δυνατόν σε ελάχιστες περιπτώσεις να εμφανιστούν. Η πιο κοινή παρενέργεια της PRP ενέσης είναι η αύξηση του πόνου για 1-2 μέρες μετά την ένεση που αντιμετωπίζεται με τη χρήση παυσιπόνων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το P.R.P επικοινωνήστε μαζί μου και θα λύσω κάθε σας απορία.

Μπόζογλου Μιχάλης
Ορθοπαιδικός χειρουργός
Ιατρός Αθλητικών κακώσεων
Ιατρικό Κεντρο P.R.P και Θεραπείας με Μ.I.D PRO LASER

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με χαμηλού επιπέδου λέιζερ στη διαχείριση του πόνου στον αυχένα: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων θεραπειών με εικονικό φάρμακο ή δραστική ουσία σε ελεγχόμενες δοκιμές

8/10/2013

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με χαμηλού επιπέδου λέιζερ στη διαχείριση του πόνου στον αυχένα: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων θεραπειών με εικονικό φάρμακο ή δραστική ουσία σε ελεγχόμενες δοκιμές

Dr Roberta T Chow MBBS Prof Mark I Johnson PhD b, Prof Rodrigo AB Lopes-Martins PhD c, Prof Jan M Bjordal PT d e
The Lancet, Τόμος 374, Τεύχος 9705, σελίδες 1897-1908, 5 Δεκ. 2009

Περίληψη

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κοινή και δαπανηρή πάθηση για την οποία η φαρμακολογική αντιμετώπιση έχει περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες. Η Χαμηλού επιπέδου θεραπεία με λέιζερ (LLLT) είναι μια μη επεμβατική θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα, στην οποία μη θερμική ακτινοβολία λέιζερ εφαρμόζεται στις περιοχές του πόνου. Κάναμε μια συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της LLLT στο πόνο του αυχένα.

Μέθοδοι

Ψάξαμε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της LLLT χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μήκος κύματος με εικονικό φάρμακο ή με ενεργό έλεγχο σε οξύ ή χρόνιο πόνο στον αυχένα. Το μέγεθος επίδρασης για την κύρια έκβαση, η ένταση του πόνου, ορίστηκε ως μια συγκεντρωτική εκτίμηση της μέσης διαφορά στη μεταβολή σε mm επί 100 χιλιοστά στην οπτική αναλογική κλίμακα.(VSO)

Ευρήματα

Εντοπίσαμε 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 820 ασθενείς. Στon οξύ πόνο στον αυχένα, τα αποτελέσματα των δύο μελετών έδειξε σχετικό κίνδυνο (RR) 1,69 (95% CI 1.22 -2 • 33) για τη βελτίωση του πόνου της LLLT έναντι του εικονικού φαρμάκου. Πέντε μελέτες του χρόνιου πόνου στον αυχένα έδειξαν μια RR για τη βελτίωση του πόνου των 4,05 (2,74 -5 • 98) της LLLT. Οι ασθενείς σε 11 μελέτες αναφέρουν μεταβολές στην οπτική αναλογική κλίμακα είχε ένταση του πόνου μειώθηκε κατά 19,86 χιλιοστά (10.04 -29 • 68). Επτά μελέτες που προβλέπουν παρακολούθηση των δεδομένων για 1-22 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, με βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του πόνου καταδεικνύουν μεσοπρόθεσμα μείωση 22,07 χιλιοστά (17,42 -26 • 72). Οι Παρενέργειες από LLLT ήταν ήπιες και δεν διαφέρουν από εκείνα του εικονικού φαρμάκου.

Ερμηνεία

Τα αποτελέσματα της ανασκόπηση και Μέτα- ανάλυσης δείχνουν ότι το LLLT μειώνει τον πόνο αμέσως μετά τη θεραπεία στην οξεία φάση και μέχρι 22 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια(PRP) είναι πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

8/10/2013

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια(PRP) είναι πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος
Μια προοπτική, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη.

The American Journal of Sports Medicine

Sandeep Patel, MS*,
Mandeep S. Dhillon, MS, FAMS*,†,
Sameer Aggarwal*,
Neelam Marwaha, MD, FAMS‡ and
Ashish Jain, MD‡

+ Author Affiliations

*Department of Orthopaedics, Post Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh, India
‡Department of Transfusion Medicine, Post Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh, India
Investigation performed at the Department of Orthopaedics and Department of Transfusion Medicine, Post Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh, India

Ιστορικό: Συγκεκριμένοι αυξητικοί παράγοντες έχουν προταθεί ως θεραπευτικές πρωτεΐνες για την επισκευή του χόνδρου.

Υπόθεση: Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) παρέχει συμπτωματική ανακούφιση σε πρώιμη οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) του γόνατος.

Μελέτη Σχεδιασμός: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη. Επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, 1.

Μέθοδοι: Ένα σύνολο 78 ασθενών (156 γόνατα) με αμφοτερόπλευρη ΟΑ χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες. Ομάδα Α (52 γόνατα) έλαβε μία μόνο ένεση του PRP, ομάδα Β (50 γόνατα) έλαβαν 2 ενέσεις των 3 εβδομάδων PRP χώρια, και η ομάδα C (46 γόνατα) έλαβαν μια εφάπαξ ένεση φυσιολογικού ορού. Το PRP με διήθηση των λευκών αιμοσφαιρίων(WRC) με συγκέντρωση αιμοπεταλίων 3 φορές εκείνης της γραμμής βάσης (PRP τύπου 4Β) χορηγήθηκε σε όλους. Όλες οι ομάδες ήταν ομοιογενής και με συγκρίσιμα χαρακτηριστικά κατά την έναρξη.Η κλινική έκβαση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το Western Ontario και McMaster (WOMAC) ερωτηματολόγιο πριν από τη θεραπεία και σε 6 εβδομάδες, 3 μήνες και 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Είχαν, επίσης, αξιολογηθεί για τον πόνο από μια οπτική αναλογική κλίμακα, και τη συνολική ικανοποίηση σχετικά με τη διαδικασία και τις επιπλοκές που παρατηρήθηκαν.

Αποτελέσματα: Στατιστικά σημαντική βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους WOMAC σημειώθηκε στις ομάδες Α και Β μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες με διάρκεια μέχρι την τελική παρακολούθηση στους 6 μήνες, και με ελαφρά επιδείνωση στους 6 μήνες παρακολούθησης. Οι μέσες βαθμολογίες WOMAC (πόνο, δυσκαμψία, τη σωματική λειτουργία, και το συνολικό σκορ) για την ομάδα Α κατά την έναρξη ήταν 10.18, 3.12, 36.56 και 49.86, αντίστοιχα, και σε τελική παρακολούθηση ήταν 5.00, 2.10, 20.08 και 27.18, αντίστοιχα, , δείχνοντας σημαντική βελτίωση. Παρόμοια βελτίωση παρατηρήθηκε στην ομάδα Β (μέση βαθμολογία WOMAC κατά την έναρξη: 10.62, 3.50, 39.10 και 53.20, αντίστοιχα και σε τελική παρακολούθηση: 6.18, 1.88, 22.40 και 30.48, αντιστοίχως). Στην ομάδα Γ, οι μέσες βαθμολογίες WOMAC επιδεινώθηκε από την αρχική τιμή (9.04, 2.70, 33.80 και 45.54, αντιστοίχως) σε τελική παρακολούθηση (10.87, 2.76, 39.46 και 53.09, αντιστοίχως). Οι 3 ομάδες συγκρίθηκαν μεταξύ τους, και δεν υπάρχε βελτίωση στην ομάδα Γ, σε σύγκριση με τις ομάδες Α και Β (Ρ <.001). Δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων Α και Β, και δεν υπήρχε καμία επίδραση της ηλικίας, του φύλου, του βάρους ή δείκτη μάζας σώματος σχετικά με το αποτέλεσμα. Γόνατα με Ahlback βαθμού 1 πήγε καλύτερα από εκείνους με βαθμό 2. Ήπια επιπλοκές, όπως ναυτία και ζάλη, η οποία ήταν βραχείας διάρκειας, παρατηρήθηκαν σε 6 ασθενείς (22.2%) στην ομάδα Α και 11 ασθενείς (44%) στην ομάδα Β.

Συμπέρασμα: Μία εφάπαξ δόση WBC-φιλτραρισμένου PRP σε συγκεντρώσεις αιμοπεταλείων 3-4 φορές σε σχέση με τη φυσιολογική τιμή είναι εξίσου αποτελεσματική με τις 2 ενέσεις,με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων στις αρχές της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Και οι δύο ομάδες που έλαβαν θεραπεία με PRP είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι η ομάδα που έλαβε μια ένεση με φυριολογικό όρο μόνο.

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή υαλουρονικό οξύ στη αντιμετώπιση των Οστεοχόνδρινων βλαβών του αστραγάλου

8/10/2013

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή υαλουρονικό οξύ στη αντιμετώπιση των Οστεοχόνδρινων βλαβών του αστραγάλου

Omer Mei - Dan , MD * † ,
Michael R. Carmont , FRCS ( Tr & Orth ) ‡ ,
Lior Laver , MD † ,
Gideon Mann , MD † § ,
Nicola Maffulli , MD , MS , PhD , FRCS ( Orth ) ‖ και
Meir Nyska , MD †
Am J Sports Med March 2012 vol. 40 no. 3 534-541

† Τμήμα Ορθοπαιδικής Χειρουργικής , Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Meir , Kfar - Saba , Ισραήλ
‡ Princess Royal Hospital , Telford , Ηνωμένο Βασίλειο
§ Ribstein Κέντρο Αθλητιατρικής Επιστημών και Έρευνας , Ινστιτούτο Wingate , Νετάνια , Ισραήλ
‖ Queen Mary University of London , Κέντρο για τον αθλητισμό και την άσκηση Ιατρικής , Barts και το London School of Medicine and Dentistry , Mile End Hospital , London , Ηνωμένο Βασίλειο
Έρευνα που εκτελούνται στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής , Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Meir , Kfar - Saba , Ισραήλ
↵ * Omer Mei - Dan , MD , Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής , Meir University Hospital , 59 Tchernichovsky Street, Kfar - Saba , Ισραήλ ( e -mail : omer@extremegate.com ) .

Δημοσιεύτηκε στο:
Am J Sports Med March 2012 vol. 40 no. 3 534-541

Ιστορικό : Οι μη εγχειρητικές επιλογές για οστεοχόνδρινες βλάβες ( OCLs ) του θόλου του αστραγάλου είναι περιορισμένη , και επί του παρόντος , υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης .

Σκοπός: να αξιολογηθεί η βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP ) σε σύγκριση με το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) στη μείωση του πόνου και την αναπηρία που προκαλείται από OCLs του αστραγάλου .

Μελέτη Σχεδιασμός : τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ? Επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων , 2 .

Μέθοδοι : Τριάντα δύο ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών διατέθηκαν σε επεξεργασία με ενδο -αρθρικές ενέσεις είτε ΗΑ (ομάδα 1 ) ή PRP (πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες [ PRGF ] τεχνική , ομάδα 2) για OCLs του αστραγάλου . Τριάντα OCLs , 15 ανά σκέλος , έλαβε 3 συνεχόμενες θεραπευτικές ενδο - αρθρικές ενέσεις και παρακολουθήθηκαν για 28 εβδομάδες. Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας εκτιμήθηκε σε κάθε επίσκεψη χρησιμοποιώντας την κλίμακα της American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) Ankle-Hindfoot Scale (AHFS); a visual analog scale ( VAS) για τον πόνο , δυσκαμψία , και τη λειτουργικότητα και η υποκειμενική συνολική βαθμολογία λειτουργικότητας.

Αποτελέσματα : Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άνδρες ( n = 23 ? 79%) . Το σκορ AHFS βελτιώθηκε από 66 και 68 έως 78 και 92 των ομάδων 1 και 2 , αντίστοιχα , από την έναρξη έως την εβδομάδα 28 ( p < .0001 ) , ευνοώντας το PRP ( P < .05 ) . Μέση τιμή για το VAS σκορ ( 1 = ασυμπτωματική , 10 = σοβαρά συμπτώματα ) μειώθηκε για τον πόνο (ομάδα 1 : 05.06 - 03.01 ? Ομάδα 2 : 4,1 - 0,9 ) , δυσκαμψία (ομάδα 1 : 05.01 έως 02.09 ? Ομάδα 2 : 5,0 - 0,8 ) , και λειτουργικότητα (ομάδα 1 : 05.08 με 03.05 ? ομάδα 2 : 4,7 - 0,8 ), από την έναρξη έως την 28 εβδομάδα ( p < .0001 ) , ευνοώντας το PRP ( P < .05 για την ακαμψία , P < .01 για τη λειτουργικότητα , p> .05 και για πόνο ) . Το σκόρ για την υποκειμενική λειτουργικότητα , αναφερόμενη σε μια κλίμακα από 0 έως 100 ( με 100 αντιπροσωπεύει υγιή, προ τραυματισμού κίμακα) βελτιώθηκε από 56 και 58 κατά την έναρξη σε 73 και 91, μέχρι την εβδομάδα 28 για τις ομάδες 1 και 2 , αντίστοιχα ( Ρ < 0,01 υπέρ του PRP ) .

Συμπέρασμα : Οι Οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου που αντιμετωπίστηκαν με ενδο -αρθρικές ενέσεις του PRP και ΗΑ οδήγησε σε μείωση στις βαθμολογίες πόνου και αύξηση της λειτουργικότητας για τουλάχιστον 6 μήνες , με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες .Το Πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα οδήγησε σε σημαντικά καλύτερη έκβαση από ό, τι HA .

Η θεραπεία της εμμενουσας πελματιαίας απονευρωσίτιδας με ένεση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια.

10/8/2011

Foot (Edinb). 2013 Jul 29. ΑΕΑ: S0958-2592 (13) 00025-4. doi: 10.1016/j.foot.2013.06.002.
Η θεραπεία της εμμενουσας πελματιαίας απονευρωσίτιδας με ένεση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια.
Kumar V, Millar T, Murphy PN, Clough T.

Wrightington Νοσοκομείο, Hall Lane, Appley Bridge, Wigan, Lancashire WN6 9EP, Ηνωμένο Βασίλειο. Ηλεκτρονική διεύθυνση: drvjeet@yahoo.com.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις της πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να διευθετηθεί με τη υπάρχουσα συντηρητική θεραπεία, μερικές δυσεπίλυτες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Νέες θεραπείες με βιολογική δράση έχουν προταθεί για μία ποικιλία προβλημάτων των μαλακών ιστών .

ΣΤΟΧΟΣ:

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) σε χρόνιες περιπτώσεις πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ:

Οι ασθενείς με πελματιαία απονευρωσίτιδα που δεν ανταποκρίθηκαν σε τουλάχιστον 1 έτους συντηρητική αγωγή υποβλήθηκαν σε PRP θεραπεία.Tο Roles-Maudsley (RM) Score, Visual Analogue Score (VAS), και AOFAS σκορ χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μετά την ένεση, τριών και έξι μηνών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν από 50 περιπτώσεις (44 ασθενείς). Σε έξι μήνες ανάλυση,η RM βαθμολογία βελτιώθηκε από 4 σε 2 (ρ <0,001),το VAS βελτιώθηκε 7,7 - 4,2 (ρ <0,001) και AOFAS βελτιώθηκε 60,6 - 81,9 (p <0,001). 28 ασθενείς (64%) ήταν πολύ ικανοποιημένοι και θα κάνανε την ένεση και πάλι. Επιπλοκές δεν έχουν αναφερθεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Σε αυτές τις χρόνιες περιπτώσεις, το PRP παράγει ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας,που προσεγγίζει τα 2 από τα 3(70%). Η διαδικασία ήταν ασφαλής χωρίς αναφερόμενες επιπλοκές. Οι συγγραφείς αισθάνονται PRP μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη με μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη.

H θεραπεία με Χαμηλής ισχύος λέιζερ διευκολύνει την επιφανειακή επούλωση τραυμάτων στον άνθρωπο: Μια τριπλή - τυφλή , ελεγχόμενη με εικονική θεραπεία μελέτη.

1/1/1970

H θεραπεία με Χαμηλής ισχύος λέιζερ διευκολύνει την επιφανειακή επούλωση τραυμάτων στον άνθρωπο: Μια τριπλή - τυφλή , ελεγχόμενη με εικονική θεραπεία μελέτη.

Ty J. Hopkins , * Todd A. McLoda , † Jeff Γ. Seegmiller , ‡ και G. David Baxter .
J Athl Train. 2004 Jul-Sep; 39(3): 223–229

Στόχος

Η Χαμηλής ισχύος θεραπεία με λέιζερ ( LLLT ) έχει προωθηθεί για τις ευεργετικές επιπτώσεις του στην επούλωση των ιστών και την ανακούφιση από τον πόνο . Ωστόσο , σύμφωνα με τα αποτελέσματα των in vivo μελέτες, η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας ποικίλλει. Σκοπός μας ήταν να αξιολογήσουμε τις υποτιθέμενες επιπτώσεις της LLLT στην επούλωση χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο τραύματος .

Σχεδιασμός και Περιβάλλον:
Χρησιμοποιήσαμε μια τυχαιοποιημένη , τριπλή- τυφλή , ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με 2 εντός – θέματος παραγόντων ( των πληγών και του χρόνου ) και 1 παράγοντα μεταξύ των υποκειμένων ( ομάδα) . Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στο εργαστηριακό περιβάλλον.

Θέματα
Είκοσι - δύο υγιή άτομα ( ηλικία = 21 ± 1 χρονών, ύψος = 175,6 ± 9,8 εκατοστά , βάρος = 76,2 ± 14,2 kg ) .

Μετρήσεις
Δύο τυποποιημένα 1.27 - cm2 τραύματα δημιουργήθηκαν στο πρόσθιο αντιβράχιο. Μετά τον καθαρισμό του τραύματος , τυποποιημένες ψηφιακές φωτογραφίες καταγράφηκαν . Κάθε άτομο έλαβε στη συνέχεια LLLT ( 8 J/cm2 Χρόνο θεραπείας = 2 λεπτά, 5 δευτερόλεπτα Ρυθμό παλμού = 700 Hz ) σε 1 από τα 2 τυχαία επιλεγμένα τραύματα είτε από ένα λέιζερ με εικονική θεραπεία . Οι ασθενείς προσήλθαν πίσω στο εργαστήριο κατά τις ημέρες 2 έως 10 για να φωτογραφηθούν και να λάβουν LLLT ,και την ημέρα 20 να φωτογραφηθούν . Τα δεδομένα αναλύθηκαν για τη σύσπαση των τραυμάτων ( περιοχή ) , αλλαγή χρώματος (κόκκινο ) , και τη φωτεινότητα.

Αποτελέσματα :
Στις ημέρες 6 , 8 και 10 παρακολούθησης οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι η ομάδα laser είχε μικρότερα τραύματα από την ομάδα με εικονικό laser τόσο για τη θεραπεία και των μη επεξεργασμένων πληγές ( P < .05 ) .Σε Καμία ομάδα × πληγή × χρονικές δεν εντοπίστηκαν διαφορές για τις χρωματικές διαφορές σε κόκκινο ή φωτεινότητα .

Συμπεράσματα :

Η LLLT οδήγησε σε βελτιωμένη επούλωση όπως μετράται με την συστολή τραύματος . Τα μη επεξεργασμένα τραύματα σε ασθενείς που ελάμβαναν LLLT θεραπεία παρουσίασαν μεγαλύτερη επούλωση τραύματος σε σχέση από τις πληγές της ομάδας με εικονική θεραπεία , που συνάγει στο ότι το LLLT μπορεί να παράγει μια έμμεση θεραπευτική επίδραση στους περιβάλλοντες ιστούς . Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι LLLT είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διευκολυνθεί η επούλωση τραύματος μερικού πάχους.

To PRP είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία σε τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου.

1/1/1970

To PRP είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία σε τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου.
Δημοσιευμένη στη σελίδα της American Academy of Orthopaedic Surgeons{ΑΑΟS).

Μια προοπτική μελέτη δείχνει ότι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ( PRP ) μπορεί να είναι μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική θεραπεία για τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου τ.ώμου , χωρίς πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου .
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην επιστημονική ανάρτηση , 'Platelet Rich Plasma Injection as an Alternative Treatment for Rotator Cuff Tendinitis of Shoulder " επιλεγμένο ως το καλύτερο poster στη κατηγορία Ώμου-Αγκώνα στο συνέδριο της AAOS το 2013.

Κατά τα τελευταία έτη , το PRP έχει αναδειχθεί ως μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για διάφορες tendinopathies σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τένοντα τ.στροφικού πετάλου . Ο Turlough O'Donnell , MD , και ο συνάδελφός του Aamir H. Shaikh , MSc , MRCSEd , MCh , του UPMC Beacon Νοσοκομείο στο Δουβλίνο , Ιρλανδία , προσπάθησε να αξιολογήσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πολλαπλών ενέσεων PRP που χορηγείται απευθείας στο τένοντα του υπερακανθίου , σε σύγκριση με τη χρήση κορτικοστεροειδών ενέσεων, στη θεραπεία της RCT(Rotator cuff tendinopathy) .

Προοπτικά εντοπίστηκαν 204 ασθενείς με κακή λειτουργία του ώμου με βάση το Constant - MURLEY ( CMS ) Score των ώμων και ο πόνος στον ώμο που περιορίζουν το εύρος της κίνησης ( ROM ) . Συμπεριλήφθηκαν μόνο ασθενείς με πλήρη παθητική ROM και μαγνητική τομογραφία που επιβεβαίωσε τουλάχιστον βλάβη Goutallier βαθμού 2.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες ιδίου φύλου.
Η ομάδα PRP ( n = 102 ) υποβληθηκε σε θεραπεία με PRP ενέσεις που χορηγήθηκαν απευθείας στο τένοντα του υπερακανθίου Η ομάδα ελέγχου (n = 102 ) υποβλήθηκε σε θεραπεία με 20 mL διαλύματος 0,05 τοις εκατό της βουπιβακαΐνης και 80 mgs μεθυλπρεδνιζολόνης εντός του υπακρωμιακού χώρου.

Βαθμολογίες με βάση την οπτική αναλογική κλίμακα ( VAS ) τον πόνος , το ROM , και Constant βαθμολογίες ώμου ελήφθησαν σε όλους τους ασθενείς 3 μήνες μετά την τελευταία ένεση .

Στους 3 μήνες μετά την ένεση , οι ερευνητές βρήκαν κλινικά και στατιστικά σημαντική βελτίωση στο σκορ πόνου VAS , στο ROM , και η μέση βαθμολογία Constant και στις δύο ομάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα πριν από την ένεση ( P < 0,001 ) . Αν και οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου είχαν αρχικώς υψηλότερη μέση βαθμολογία CMS ( 49,68 έναντι 48,86 ), οι ασθενείς σε αμφότερες τις ομάδες έδειξαν σημαντική βελτίωση μετά την διενέργεια των ενέσεων ( 60,99 έναντι 80,43 ) ,όμως ο βαθμός βελτίωσης στην ομάδα PRP ήταν σημαντικά καλύτερος από ό, τι στην ομάδα ελέγχου ( P = 0.05 ) .

Οι ασθενείς στην ομάδα PRP είχε επίσης σημαντικά καλύτερη ενεργό πρόσθια κάμψη , απαγωγή και έσω στροφή στην τελική παρακολούθηση από ό, τι τα άτομα της ομάδας ελέγχου . Η μέση διαφορά στο σκορ Constant μετά την ένεση στις δύο ομάδες ήταν 19,4 . Σύμφωνα με τους ερευνητές , όταν αυτή η αλλαγή των εκτιμώμενων μέσων σχεδιάστηκε έναντι σκορ προ - ένεσης χρησιμοποιώντας την ανάλυση διακύμανσης , η αύξηση στις βαθμολογίες ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην ομάδα PRP από ό, τι στην ομάδα των στεροειδών ( 67,7 τοις εκατό και 24,9 τοις εκατό, αντίστοιχα ) . Επιπλέον , σε 1 έτος παρακολούθησης , μόνο 3 ασθενείς απο την ομάδα PRP είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για εμμένων πόνο , ενώ 48 ασθενείς στην ομάδα κορτικοστεροειδών είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση .

"Σε 12 μήνες παρακολούθησης , οι ασθενείς που έλαβαν μια σειρά από ενέσεις PRP ήταν 16 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση από ό, τι οι ασθενείς που έλαβαν ενέσεις κορτικοστεροειδών , " λένε οι συγγραφείς . Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με ενέσεις PRP είναι μια κλινικά ασφαλή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική θεραπεία σε σχέση με τις ενέσεις κορτικοστεροειδών για πόνο που οφείλεται σε RCT.

Για να δείτε αυτό ως iPoster , επισκεφθείτε http://aaos.posterview.com/

Ο Γιατρός

Ξεκίνησα την νοσοκομειακή μου εκπαίδευση στην Χειρουργική Κλινική του ΓΠΝ Παπανικολάου στην Α΄ Χειρουργική.
Συνέχισα την εκπαίδευσή μου στην Ορθοπαιδική Κλινική της Έδεσσας) . Μελέτησα και εξάσκησα μεγάλη ποικιλία χειρουργικών τεχνικών στην επανορθωτική Ορθοπαιδική και στην Τραυματολογία.
Τον επόμενο σταθμό της εκπαιδευσής μου αποτέλεσε η Β Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν Κιλκίς στην οποία υπό την αιγίδα και επιστασία του πολύπειρου και αναγνωρισμένου Χ.Κρυστάλη ασχολήθηκα με θέρμη και ενδιαφέρον στο αγαπημένο μου πεδίο της Αρθροσκοπικής χειρουργικής και των αθλητικών κακώσεων καθώς και στην επανορθωτική χειρουργική.

Το Ιατρείο

Μεγάλου Αλεξάνδρου 53,Σίνδος Θεσσαλονίκης,
Τ.Κ 57400

Υπηρεσίες θεραπείες

 • Οι τομείς ειδίκευσης και ενασχόλησης μου είναι:
 • - Αρθροσκοπική χειρουργική ώμου,γόνατος.
 • - Συντηρητική-Χειρουργική Αποκατάσταση Αθλητικών κακώσεων .
 • - Επανορθωτική χειρουργική γόνατος και ισχίου.
 • -Αποκατάσταση τραυματισμών και χρονίων παθήσεων με θεραπευτικά προτόκολλα εφαρμογής του πλέον σύγχρονου θεραπευτικού LASER M.I.D PRO.
  -Εξειδικευμένη θεραπεία με Αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, P.R.P(Platelet Rich Plasma)υπό καθοδήγηση υπερήχου σε χρόνιες εμμένουσες παθήσεις.

  Διαγνωστικός Υπέρηχος μυοσκελετικού συστήματος
 • - Μικροχειρουργική άκρας χείρας και άκρου ποδός.
 • - Παθήσεις σπονδυλικής στήλης, σκολίωση,δισκοκήλες.
 • - Παιδορθοπαιδικές παθήσεις.
 • - Δυναμικός έλεγχος οστεοπόρωσης και μεταβολικών παθήσεων των οστών.
 • -Εκδοση περαπεμπτικών και συνταγογράφηση ΕΟΠΠΥ

Τρόποι πληρωμής

Μετρητά

 • Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής μου αλλά και μετά από αυτήν συμμετέχω σε πολλά συνέδρια διευρύνοντας το επίπεδο της γνώσης μου με συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.
  Έχω κάνει πάνω απο 50 προφορικές ανακοινώσεις, πληθώρα αναρτημένων ανακοινώσεων, δημοσιεύσεις σε ιατρικά επιστημονικά έντυπα και συμμετοχή σε πολλά χειρουργικά workshops.
  Είμαι ενεργό μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιριών.
 
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ή ειδικών προσφορών ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού. Αναζήτηστε πληροφορίες στο προφίλ του.

**Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν οι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και να τους εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να παραπεμπτικογραφούν εντελώς δωρεάν μέχρι του αριθμού των 200 ασθενών τον μήνα. Ρωτήστε τον ιατρό σας με εμαιλ ή τηλέφωνο εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν). Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

*** O ιατρός παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας ώστε μέσω του NowDoctor.gr να δέχεται και να εξετάζει αποκλειστικά στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς του αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη συνδρομή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.