14/11/2013 Χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα: αίτια επιδείνωσης διαβάστε περισσότερα »

Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:

  • Btn-facebook
  • Tweet
  • Btn-email

Ο Γιατρός

Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών (2005 έως σήμερα)

Αν.Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θερ

διαβάστε περισσότερα

Ώρες λειτουργίας

  • Δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού πατώντας το κουμπί "Προβολή Τηλεφώνου" ή κάνοντας χρήση του αυτοματοποιημένου συστήματος με βάση τις διαθέσιμες ώρες που αναγράφονται δεξιά., τις εξής μέρες και ώρες:
  • Δευτέρα 5.00μμ-7.00μμ
  • Τρίτη 5.00μμ-8.00μμ
  • Τετάρτη 5.00μμ-7.00μμ
  • Πέμπτη 5.30μμ-8.00μμ
  • Παρασκευή 5.00μμ-7.00μμ

Συνεργασία με νοσοκομεία

  • logo
    Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • logo
    Ιατρικό Ψυχικού

Μέλος Συλλόγων

  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
    Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Αγγέλου Μεταξά 27-29, Γλυφάδα TK 16674

Χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα: αίτια επιδείνωσης

14/11/2013

Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr

Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr

Το άρθρο του γιατρού στο real.gr

Τι προκαλεί το βρογχικό άσθμα;

16/1/2013

Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr

Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr

Το άρθρο του γιατρού στο real.gr

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

7/1/2013

Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες).
Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχουν περίπου 300.000.000 άτομα στον κόσμο, ενώ στην χώρα μας περίπου 500.000 άτομα (παιδιά και ενήλικες).
Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό ή και συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων. ( ‘’σφύριγμα της αναπνοής΄΄ ή ‘’γατάκια’’).
Κύριες μορφές του άσθματος είναι το εξωγενές και το ενδογενές.
Το εξωγενές εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτίες παράγοντες όπως η σκόνη, το τρίχωμα της γάτας, τα οικιακά ακάρεα, το κάπνισμα των γονιών, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.
Στο ενδογενές άσθμα η αιτία είναι άγνωστη.
Άλλες μορφές άσθματος είναι:
• Το άσθμα μετά από άσκηση (εμφάνιση δύσπνοιας, βήχα ή συριγμού μετά από άσκηση)
• Το επαγγελματικό άσθμα (εμφανίζεται σε επαγγέλματα με έκθεση σε σκόνη ή σε αέρια)
• Και το νυχτερινό άσθμα με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας
Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι:
1. Οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη κλπ)
2. Ουσίες που προκαλούν αλλεργία (όπως γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προιόντα, οστρακοειδή κλπ)
3. Ψυχολογικοί παράγοντες (όπως η έντονη χαρά,η λύπη και το στρες)
4. Περιβαντολλογικοί παράγοντες (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση)
5. Εργασιακοί παράγοντες (όπως η έκθεση σε ρίπους από την εργασία μας), προκαλώντας μία ειδική μορφή άσθματος που λέγεται επαγγελματικό βρογχικό άσθμα.
Η διάγνωση της νόσου, βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς , τα οποία θα θέσουν την υποψία του ασθματος, και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού συστήματος, όπως η σπιρομέτρηση, η ροομέτρηση, η οξυμετρία και τα διάφορα αλεργικά tests.
Η θεραπεία του βρογχικού ασθματος γίνεται με τα βρογχοδιασταλτικά ή ανακουφιστικά φάρμακα, που χορηγούνται όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και με τα προληπτικά φαρμακα τα οποία χορηγούνται στα ενδιάμεσα των ασθματικών κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στην πρόληψη της επέλευσης νέων κρίσεων.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι το βρογχικό άσθμα είναι ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα, το οποίο όμως με την έγκαιρη διάγνωση ,την κατάλληλη θεραπεία και την τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό πνευμονολόγο, δεν περιορίζει τον πάσχοντα από καμία φυσιολογική δραστηριότητα, ούτε επηρέαζει την ποιότητα ζωής του.

Τα τρία στάδια επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος!

4/12/2012

Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr

Το άρθρο του γιατρού στο real.gr

Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr

Η διακοπή του καπνίσματος και ο ρόλος του πνευμονολόγου

29/11/2012

Καθημερινά και με κάθε τρόπο οι Πνευμονολόγοι προειδοποιούμε για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα και παρουσιάζουμε αδιαμφισβήτητα νούμερα και στατιστικές για τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο καπνιστής, να εμφανίσει αργά ή γρήγορα κάποια σοβαρή νόσο, που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα. Τέτοιες παθήσεις είναι ο Καρκίνος του Πνεύμονα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και πολλές άλλες.

Επίσης, οι γιατροί επισημαίνουμε στους καπνιστές, ότι δεν είναι μόνο η πίσσα και η νικοτίνη που αναγράφουν τα πακέτα των τσιγάρων, αλλά και 4.000 περίπου διαφορετικές ουσίες που καθιστούν κάθε διαχωρισμό σε «ελαφριά» και «βαριά» τσιγάρα, πράγμα παραπλανητικό.

Μερικά από τα δηλητήρια που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου
Ακετόνη (Ξεβαφτικό νυχιών), Οξικό Οξύ ( Ξύδι), Αμμωνία (Υγρά καθαρισμού), Αρσενικό (Δηλητήριο, συστατικό ζιζανοκτόνων), Βενζόλιο (Ατμοί Πετρελαίου), Κάδμιο ( Μπαταρίες), Μονοξείδιο του άνθρακα (Εκπομπές καυσαερίων), Τετραχλωράνθρακας (Υγρό στεγνού καθαρισμού), D.D.T (Εντομοκτόνο), Υδροκυάνιο (Χρησιμοποιείται στο θάλαμο αερίων στις ΗΠΑ για εκτελέσεις), Μόλυβδος (Ατμοί πετρελαίου), Ισοκυανικό Μεθύλιο (Υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στην πόλη Bhopal στην Ινδία), Νικοτίνη (Εντομοκτόνο), Πολώνιο – 210 (Ραδιενεργό κατάλοιπο), Πίσσα (Επίστρωση Επιφανειών δρόμου), Ραδόνιο (Ραδιενεργό αέριο), Τολουόλιο (Βιομηχανικός διαλύτης).

Οι καπνιστές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1. Οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν αισθάνονται έτοιμοι για να το κάνουν αμέσως:
Σε αυτή την περίπτωση ο εξειδικευμένος, στη διακοπή του καπνίσματος, πνευμονολόγος ενημερώνει τον καπνιστή για τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής και προσπαθεί να ανιχνεύσει τους λόγους για τους οποίους ο καπνιστής παρά την επιθυμία του να διακόψει το κάπνισμα, το αναβάλει.
2. Στους καπνιστές που είναι αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα:

Σε αυτή την κατηγορία, η διαδικασία διακοπής χωρίζεται σε τρία στάδια:

Στάδιο γνωριμίας, ενημέρωσης, δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον εξειδικευμένο πνευμονολόγο και επιλογή του τρόπου διακοπής.
Βασικό στάδιο διακοπής του καπνίσματος, που είναι και το πιο σημαντικό και διαρκεί δύο περίπου μήνες, στο στάδιο αυτό συστήνεται και η φαρμακευτική αγωγή.
Στάδιο πρόληψης υποτροπής, όπου ο ασθενής που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να διακόψει το κάπνισμα μετά από δύο – τρείς μήνες σταματά και τα φάρμακα και εφόσον έχει διακόψει το κάπνισμα, προγραμματίζονται επισκέψεις περίπου ανά τρίμηνο που σκοπό έχουν την πρόληψη των υποτροπών.

Ο Μαρκ Τουέν είπε:
«Είναι εύκολο να κόψεις το κάπνισμα… Εγώ το έκοψα χιλιάδες φορές…»

Πως να προστατευτούμε από τις διάφορες ιώσεις του φθινοπώρου

1/1/1970

Οι διάφοροι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τις εκκρίσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, οι οποίες αποβάλλονται με τον βήχα, την ομιλία και το φτάρνισμα.

Η περίοδος μετάδοσης αυτών των ιώσεων αρχίζει 2-3 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 7-10 ημέρες μετά.

Τα συμπτώματα γενικά των ιώσεων περιλαμβάνουν πυρετό με ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, βήχα και μυϊκούς πόνους.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ατομική προστασία

Όταν βήξουμε σκεπάζουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο ή με την έσω επιφάνεια του αγκώνα.
Πλένουμε τα χέρια με σαπούνι για 10 με 20 δευτερόλεπτα
Έχουμε μαζί τα ειδικά αντισηπτικά μαντηλάκια
Αποφεύγουμε τις περιττές κοινωνικές εκδηλώσεις σε περίοδο επιδημιών
Καθαρίζουμε τις επιφάνειες του σπιτιού (καρέκλες, τραπέζια, κουζίνα κ.α.) με προϊόντα του εμπορίου που έχουν ρόλο καθαρισμού αλλά και αποστείρωσης
Καθαρίζουμε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται και από άλλου με ειδικά αλκοολούχα μαντηλάκια

Προστασία στα σχολεία

Στα σχολεία φροντίζουμε να γίνεται συνεχές πλύσιμο των χεριών και να υπάρχουν δοχεία αλκοολούχου διαλύματος στηριγμένα στους τοίχους
Οι μαθητές δε θα πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη, να τρώνε από το ίδιο φαγητό και να πίνουν νερό από κοινό ποτήρι
Τα παιχνίδια στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να είναι ξύλινα ή πλαστικά με λείες επιφάνειες για τον καλύτερο καθαρισμό τους.
Οι δάσκαλοι και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου καλό είναι να μην πηγαίνει άρρωστο στη δουλειά του
Εκπαίδευση μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού στα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω

Προστασία των εγκύων

Όταν μια έγκυος έχει γρίπη:

Μένει στο σπίτι
Για τον πυρετό λαμβάνει παρακεταμόλη ή άλλα φάρμακα (αντιικά) ΜΟΝΟ μετά από ιατρική σύσταση
Αναζητά παραπάνω ιατρική βοήθεια όταν …

Έχει δυσκολία στην αναπνοή
Έχει πόνο στο θώρακα ή στην κοιλιά
Έχει ζάλη, ίλιγγο ή σύγχυση
Έχει επίμονους εμετούς
Παρουσιάζει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί στα αντιπυρετικά

Τέλος…

Οι παραπάνω οδηγίες είναι θεσμοθετημένες από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς για να μπορούμε όμως πρακτικά να τις έχουμε στο μυαλό μας θα πρέπει να θυμόμαστε ότι γενικά οι διάφοροι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται με τα σταγονίδια και με τα χέρια.

Φθινοπωρινές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μέτρα προστασίας

1/1/1970

Ναυτεμπορική:Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 10:56 UPD:10:56

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ταλαιπωρούν κάθε χρόνο πολύ κόσμο, αυξάνοντας σιγά – σιγά τη συχνότητα τους από το φθινόπωρο προς το χειμώνα. Αποκορύφωμα αυτής της έξαρσης των λοιμώξεων αποτελεί η γρίπη η οποία εμφανίζεται συνήθως στη χώρα μας από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Οι μικροορανισμοί που τις προκαλούν είναι κυρίως οι ιοί και τα μικρόβια.
Αυτές οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικου.
Οι κυριότερες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικου είναι το κοινό κρυολόγημα, οι παραρινοκολπίτιδες, η ωτίτιδα, η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, ενώ οι κυριότερες λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού είναι η οξεία βρογχίτιδα λοιμώδους αιτιολογίας, χρόνια βρογχίτιδα, η παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας και η πνευμονία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας στο σπίτι και στο σχολείο
Συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα εάν υπάρχει στο σπίτι κάποιος που είναι ήδη ασθενής. Η υγιεινή των χεριών στο σπίτι ή στο σχολείο ειδικά για τα παιδιά, προλαμβάνει τη μετάδοση των λοιμώξεων στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Εάν δεν υπάρχει τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά με τα ειδικά αλκοολούχα διαλύματα.

Σωστός αερισμός των χώρων που συνοστίζονται πολλά άτομα (π.χ. σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, στρατόπεδα κ.α.) καθώς και καλή συντήρηση των κλιματιστικών.

Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοιμωξης του αναπνευστικού.

Αποφυγή άμεσης επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για να αποτρέψουμε τη διασπορά των μικροβίων και των ιών.

Τακτικός καθαρισμός των παιδικών κοινόχρηστων παιχνιδιών.

Εάν έχουμε ήδη εμφανίσει λοίμωξη θα πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος, με χαρτομάντηλα μίας χρήσεως τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να τα πετάμε και να πλένουμε καλά τα χέρια μας.
Αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών: Η απόφαση της χορήγησης ή όχι των αντιβιοτικών θα πρέπει να ανήκει στο θεράποντα ιατρό. Όταν ο ιατρός δε μας χορηγεί αντιβιοτικά το κάνει γιατί δε μας χρειάζονται και όχι γιατί είναι ‘’κακός ιατρός’’.

Εμβολιασμός με το αντιγριππικό εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τήρηση σωστής διατροφής: Η τήρηση υγιεινής διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένα πρότυπο τέτοιας διατροφής αποτελείται κυρίως από όσπρια, λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φρούτα. Τα άτομα όμως που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να τηρούν τα διατροφικά προγράμματα που είναι κατάλληλα για την πάθηση τους.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε και γενικά μέτρα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα οποία είναιη αποφυγή του καπνίσματος, η όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογική μας κατάσταση και ο επαρκής ύπνος.
Dr.Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
www.pneumonologiko-iatreio.com

Ο Γιατρός

Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών (2005 έως σήμερα)

Αν.Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Αθηνών (2005 έως σήμερα)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" (2003-2005)

Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" (1998-2005)

 
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ή ειδικών προσφορών ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού. Αναζήτηστε πληροφορίες στο προφίλ του.

**Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν οι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και να τους εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να παραπεμπτικογραφούν εντελώς δωρεάν μέχρι του αριθμού των 200 ασθενών τον μήνα. Ρωτήστε τον ιατρό σας με εμαιλ ή τηλέφωνο εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν). Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

*** O ιατρός παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας ώστε μέσω του NowDoctor.gr να δέχεται και να εξετάζει αποκλειστικά στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς του αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη συνδρομή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.