1/1/1970 ΒΟΤΟΧ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ διαβάστε περισσότερα »

Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:

 • Btn-facebook
 • Tweet
 • Btn-email

Ο Γιατρός

Ιaτρική σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότητα ΠΛαστικής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο

διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση/Μεταπτυχιακά

 • Ιατρική ΑΠΘ
  Πλαστική χειρουργική ,Universite victor Segalen II και Noσοκομείο Tondu, CHU de BOrdeaux, France

Ώρες λειτουργίας

 • Δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού πατώντας το κουμπί "Προβολή Τηλεφώνου"

Υπηρεσίες/Θεραπείες

 • ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  ΧΕΙΡΟΥΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
  ΕΓΚΑΥΜΑ
  ΟΥΛΕΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
 • ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:PEELINGS,ΒΟΤΟΧ,ΕΓΧΥΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Συνεργασία με νοσοκομεία

 • logo
  Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 • logo
  ΙΑΣΩ
 • logo
  ΙΑΣΩ General
 • logo
  Ευρωκλινική Αθηνών

Μέλος Συλλόγων

 • HESPRAS
  HESPRAS
 • EBOPRAS
  EBOPRAS
 • GENERAL MEDICAL COUNCIL
  GENERAL MEDICAL COUNCIL
Ασκληπιού 30, Τρίκαλα, Τρίκαλα TK 42100

ΒΟΤΟΧ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

1/1/1970

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ....ΒΟΤΟΧ .
Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, ευρέως γνωστή ως με το εμπορικό όνομα BOTOX, έχει αντικαταθλιπτική δράση όταν ενίεται για αισθητικούς λόγους στην περιοχή του μεσοφρύου, όπως υποστηρίζεται σε πρόσφατη μελέτη (American Academy of Dermatology (AAD) 72nd Annual Meeting. Presented March 22, 2014).
Η αντικαταθληπτική δράση έχει διάρκεια και παραμένει ακόμη και μετά την επανεμφάνιση των ρυτίδων της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ψυχολογική ανάταση και η θετική διάθεση δε σχετίζονται με την ικανοποίηση που προκύπτει από το αισθητικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Michelle Magid, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Texas Southwestern του Austin που διεξήγε την έρευνα, το θετικό αποτέλεσμα είναι απρόσμενο και βαθύ.
Η τυχαιοποημένη διπλή τυφλή πιλοτική έρευνα που διήρκησε 24 εβδομάδες,έδειξε ότι η έγχυση βουτυλινικής τοξίνης βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε 9 από τα 10 συμμετέχοντα άτομα (Dermatol Surg.2006;32:645-649). Οι άνδρες ασθενείς έλαβαν 39 μονάδες τοξίνης, ενώ οι γυναίκες 29 μονάδες της δραστικής ουσίας. Όλοι επανεκτιμήθηκαν σε 3,6,12,15,18 και 24 εβδομάδες μετά την αρχική έγχυση. Η βελτίωση υπήρξε σημαντική σε όλους τους ασθενείς με ελάττωση τουλάχιστον 50% στην ειδική 21 βαθμη κλίμακα κατάθλιψης (Hamilton Depression Rating Scale). Μείωση της τάξης του 25-40% ορίστηκε ως μερική ανταπόκριση –αντικαταθληπτική δράση.
Δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις για τη βελτίωση των καταθληπτικών συμπτωμάτων: η παράλυση των μυών του μεσοφρύου και η μειωμένη δραστηριότητα της αμυγδαλής.
Τα άτομα δεν μπορούν να συνοφρυωθούν. Συνεπώς αν γελούν περισσότερο και συνοφρυώνονται λιγότερο είναι πιθανό να έχουν καλύτερες κοινωνικές εμπειρίες και επαφές με τελικό αποτέλεμα τη βελτίωση της διάθεσής τους. Επιπλέον, σε αδυναμία θυμού και συνοφρύωσης, εξαιτίας της παράλυσης των μυώ του μεσοφρύου, παρατηρείται μειωμένη δραστηριότητα της αμυγδαλής. Αυτή η δράση μπορεί να μεσολαβείται από το τρίδυμο νεύρο που συνδέει το μεσόφρυο με το εγκεφαλικό στέλεχος και την αμυγδαλικού πυρήνα, που είναι το κέντρο ελέγχου της ανησυχίας, του τραυματος και του φόβου.
Η μελέτη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δε θα αλλάξει την κλινική πρακτική, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά σίγουρα αξίζει περαιτέρω έρευνα ενδεχομένως και σε άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Ο Γιατρός

Ιaτρική σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότητα ΠΛαστικής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hopital Tondu, CHU de Bordeaux, Γαλλία
Επιμελήτρια πλαστικής χειρουργικής κλινικής ΚΑΤ και Τμήματος πλαστικής χειρουργικής, μονάδας εγκαυμάτων Θριάσιου νοσοκομείου ελευσίνας.
Ιδιωτικό ιστρείο

Υπηρεσίες θεραπείες

 • ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  ΧΕΙΡΟΥΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
  ΕΓΚΑΥΜΑ
  ΟΥΛΕΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
 • ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:PEELINGS,ΒΟΤΟΧ,ΕΓΧΥΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Δραστηριότητες

 • ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΑΣ
  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

 
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ή ειδικών προσφορών ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού. Αναζήτηστε πληροφορίες στο προφίλ του.

**Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν οι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και να τους εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να παραπεμπτικογραφούν εντελώς δωρεάν μέχρι του αριθμού των 200 ασθενών τον μήνα. Ρωτήστε τον ιατρό σας με εμαιλ ή τηλέφωνο εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν). Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

*** O ιατρός παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας ώστε μέσω του NowDoctor.gr να δέχεται και να εξετάζει αποκλειστικά στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς του αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη συνδρομή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.