3/4/2013 4 τρόποι για άμεση ανακούφιση από το Άγχος της καθημερινότητας διαβάστε περισσότερα »

Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:

  • Btn-facebook
  • Tweet
  • Btn-email

Ο Γιατρός

Η Ελένη Βασιλειάδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώμ

διαβάστε περισσότερα

Ώρες λειτουργίας

  • Καθημερινά, πρωί και απόγευμα κατόπιν ραντεβού.

Μέλος Συλλόγων

  • Kέντρο Eκπαίδευσης και Aντιμετώπισης Διαταραχών Διατροφής
    Kέντρο Eκπαίδευσης και Aντιμετώπισης Διαταραχών Διατροφής
  • Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος
    Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος
Πεύκων 4, Νέο Ηράκλειο, Αθήνα TK 14122

4 τρόποι για άμεση ανακούφιση από το Άγχος της καθημερινότητας

3/4/2013

Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr

Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr

Το άρθρο του γιατρού στο real.gr

Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv

Ψυχική νόσος και οικογένεια

9/10/2012

Ψυχική νόσος και οικογένεια

Σήμερα, πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν, καταλαβαίνουμε πόσο διαδεδομένες είναι οι ψυχικές ασθένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στα 5 άτομα θα εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους κάποιου είδους ψυχική ασθένεια, πολύ λίγοι όμως από αυτούς θα αναζητήσουν και θα λάβουν θεραπεία.

Ψυχική Υγεία θεωρείται η κατάσταση εκείνη της συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και επιτεύγματα.
Η ψυχική υγεία είναι μέρος της γενικής υγείας του ατόμου και αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων που αφορούν στη φυσική, την ψυχική, καθώς και την κοινωνική του κατάσταση.

Όταν κάποιος αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει τον καθημερινό ρυθμό της ζωής του, να πάει στο σχολείο ή στην δουλειά του, να συναναστραφεί με φίλους, να φροντίσει τις υποχρεώσεις του, και κατά κανόνα θα αισθάνεται κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας του. Συχνά, οι γύρω του θα παρατηρήσουν κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του και σε περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών διαταραχών οι αλλαγές αυτές θα είναι μεγάλες.

Ειδικοί στην ψυχική υγεία, όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι συχνά απογοητεύουν. Ποτέ δεν σας λέμε ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνετε - κι αν σας πούμε – πολλές φορές δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη σας κατάσταση. Θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε να σας πούμε πώς να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο (επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό θέλετε) αλλά η ψυχική ασθένεια είναι πολύπλοκη και δεν υπάρχει μια απλή λύση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η ψυχική ασθένεια επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Η οικογένεια αλλάζει για πάντα.

Οι επιδράσεις της ψυχικής ασθένειας στα μέλη της οικογένειας μοιάζουν πολύ με τις επιδράσεις που έχει μια οποιαδήποτε μεγάλη καταστροφή όπως ένας σεισμός, κάποιο ατύχημα ή επίθεση, με μια μεγάλη, όμως, διαφορά.
Δεν υπάρχει τόση μεγάλη στήριξη για τις οικογένειες ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια ψυχική διαταραχή , που (λόγω του στίγματος), δεν είναι κατανοητή σε μεγάλο βαθμό απ' την κοινωνία μας.
Για παράδειγμα, όταν ένα μέλος μιας οικογένειας παρουσιάσει κάποια σωματική ασθένεια όπως καρκίνο, φίλοι και γνωστοί το επισκέπτονται και ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν, εμπλέκονται, δηλαδή, στην κατάσταση. Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας παρουσιάσει ψυχική ασθένεια, οι φίλοι και οι γνωστοί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Φοβούνται, αποτραβιούνται και τελικά απομονώνουν την οικογένεια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας 29χρονης γυναίκας που πάσχει από διπολική διαταραχή
Λέει׃ "Αν κάποιος έχει ένα σπασμένο χέρι, τον λυπάσαι. Όταν όμως το πρόβλημα είναι ψυχιατρικής φύσης, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, διότι συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Αλλά επειδή δεν μπορείς να δεις τον πόνο κάποιου, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη από φροντίδα και υποστήριξη".

Η ψυχική ασθένεια είναι σαν μια απαράδεκτη τραυματική εμπειρία που έχει σαν συνέπεια οι οικογένειες να μην λαμβάνουν τη στήριξη που δικαιούνται από την κοινωνία, κι έτσι να επιφορτίζονται με ένα μεγάλο άγχος.

Όπως προαναφέραμε, όταν ένα μέλος μιας οικογένειας, και ιδιαίτερα ο γονέας, εμφανίσει μια ψυχική νόσο, επηρεάζεται ολόκληρη η οικογένεια.
Οι συνέπειες είναι καθοριστικές για την ζωή και την ανάπτυξη των υπόλοιπων μελών.

Όταν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών στην οικογένεια, έχουμε στο μυαλό μας συνήθως τους γονείς του ασθενούς, κάποιες φορές ίσως και το σύζυγο ή τα αδέλφια του. Εξαιρετικά σπάνια σκεφτόμαστε τα παιδιά και ιδιαίτερα τα ανήλικα. Αλλά και οι ψυχικά ασθενείς έχουν παιδιά, κυρίως εκείνοι που διαμένουν στην κοινότητα και δεν βίωσαν ποτέ την εμπειρία του μακροχρόνιου εγκλεισμού. Τα παιδιά αυτά θα βιώσουν, με καθοριστικό για την ζωή τους τρόπο, το πρόβλημα της ψυχικής ασθένειας μέσα από την κατάσταση των γονιών τους

Ο πόνος των παιδιών που μεγαλώνουν με γονείς με ψυχική διαταραχή είναι μια άγραφη σελίδα στο βιβλίο της ψυχιατρικής. Έως σήμερα το ενδιαφέρον έχει κυρίως στραφεί στην πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας από τα ίδια τα παιδιά, παρά στα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι συνέπειες της ψυχικής ασθένειας στην ζωή του παιδιού και της οικογένειας γενικότερα. Από τις βασικότερες επιπτώσεις είναι ο φόβος των γονέων μήπως μαθευτεί για την ασθένεια στον κοινωνικό περίγυρο. Η απαγόρευση γνωστοποίησης του «μυστικού» της οικογένειας ακόμα και στους στενότερους συγγενείς, φίλους ή δάσκαλους.

Το ίδιο το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της νόσου, επιδεινώνοντας συχνά την κοινωνικοποίηση του, την ψυχολογική του κατάσταση και την φυσική του υγεία.

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ψυχική ασθένεια είναι μείζονος σημασίας η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν ασφαλέστερου και σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και η μείωση των στρεσσογόνων για το παιδί καταστάσεων. Απρόβλεπτες ή ασταθείς συμπεριφορές αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους στην οικογένεια, παρεμποδίζουν τις γονεϊκές δεξιότητες του ζευγαριού και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία του ήδη ευάλωτου παιδιού αλλά και του άρρωστου γονέα.

Ελένη Βασιλειάδου
Ψυχολόγος

Ο Γιατρός

Η Ελένη Βασιλειάδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος του τομέα γνωστικής ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και υποψήφια της επαγγελματικής εξειδίκευση Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.

Από το 2007 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό της γραφείο στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

Την περίοδο 2007-2009 εργάστηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας με αντικείμενο τη διεξαγωγή Σχολών Γονέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το συντονισμός ομάδας γονέων, την παρακολούθηση ατομικών περιστατικών, την προαγωγή της πρόληψης στα σχολεία του δήμου σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθώς και τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης.

Από το 2005 έως και το 2007 παρείχε εθελοντικά υπηρεσίες ως ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Πολυιιατρείο του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Μεταξύ των ετών 2001-2003, συνεργάστηκε με την Α׳ Πανεπιστημιακή Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τη ׳Γ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Γ.Π.Ν. «Παπανικολάου», το Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Ιατρείο Επιληψίας της Α׳ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Π.Ν. ΑΧΕΠΑ, και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ασχολήθηκε με την οργάνωση τη και διεξαγωγή σεμιναρίων, με τη νευροψυχολογική εκτίμηση ασθενών με νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, την οργάνωση και το συντονισμό ομάδων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

  • 9° Εκπαιδευτικό σεμινάριο διαρκούς εκπαίδευσης ψυχολόγων με θέμα ׃ «Ψυχολογική θεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή». Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος, 17 Απριλίου 2010.
  • Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία και Ψυχική Υγεία» 14 Νοεμβρίου 2007. Εισήγηση με θέμα «Προάγοντας την ψυχική υγεία στην οικογένεια». Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων.
  • Διημερίδα με θέμα «Ποσοτική και Ποιοτική Έρευνα ׃ Εφαρμογές στην Ψυχολογία και στην Εκπαίδευση», 13 και 14 Δεκεμβρίου2002. Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.
  • 1° Πανελλήνιο Συνέδριο «Ψυχιατρική στο γενικό νοσοκομείο». 19-21 Ιανουαρίου 2001.
  • 1° Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας 7-10 Ιουνίου 2001.
  • Μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού συλλόγου, κάτοχος νόμιμης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το2001.
 
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ή ειδικών προσφορών ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού. Αναζήτηστε πληροφορίες στο προφίλ του.

**Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν οι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και να τους εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να παραπεμπτικογραφούν εντελώς δωρεάν μέχρι του αριθμού των 200 ασθενών τον μήνα. Ρωτήστε τον ιατρό σας με εμαιλ ή τηλέφωνο εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν). Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

*** O ιατρός παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας ώστε μέσω του NowDoctor.gr να δέχεται και να εξετάζει αποκλειστικά στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς του αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη συνδρομή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.