Μιχελάκης Δημήτριος
Πλαστικός Χειρουργός
Μούσκου 4, Άνω Ιλίσια, Αθήνα TK 15771
Όνομα κλινικής ή διαγνωστικού κέντρου
Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής για Ενήλικες και Παιδιά
Εξειδίκευση
Πλαστικός Χειρούργος
9/4/2013 Η πλαστική χειρουργική και το παιδί διαβάστε περισσότερα »
Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:
Ο Γιατρός
Ο Δημήτρης Μιχελάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής από το 1993. Εργάστηκε στο Α’ Παιδοχειρουργικό τμήμα του Νοσoκομείου
Ώρες λειτουργίας
- Δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού 2106927870
Συνεργασία με νοσοκομεία
-
ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ
-
ΙΑΣΩ
-
Λευκός Σταυρός
-
ΙΑΣΩ General
-
Ευρωκλινική Αθηνών
-
City Clinic
Μέλος Συλλόγων
-
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
-
Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής
-
ISAPS
-
IPRAS
-
HESPRAS
-
EBOPRAS
Η πλαστική χειρουργική και το παιδί
9/4/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Εγκαύματα στα βρέφη και στα παιδιά
8/4/2013Εγκαύματα στα βρέφη και στα παιδιά
Δημήτριος Εμμ. Μιχελάκης, M.D.
Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός
Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής & Εγκαυμάτων
ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
Η εγκαυματική νόσος, μία από τις βαρύτερες μορφές τραυματισμού του ανθρώπινου σώματος αναφέρεται ως νόσος (burn injury) στην επιστημονική ορολογία διότι αφορά στο δέρμα και στους βλεννογόνους και έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού προκαλώντας μία έντονη μεταβολική, ορμονολογική και ανοσοποιητική αντίδραση. Τα στοιχεία βαρύτητας της νόσου σχετίζονται με τα ακόλουθα:
• Έκταση υπολογίζεται σε ποσοστιαία αναλογία της ολικής επιφάνειας του σώματος σύμφωνα με το κανόνα των 9.
• Βάθος (της ιστικής βλάβης) διαχωρίζεται σε 4 κατηγορίες (επιπολής, επιπολής μερικού πάχους, εν τω βάθει μερικού πάχους και ολικού πάχους έγκαυμα) αυτό συνεπάγεται διαφορετικό χρόνο επούλωσης, διαφορετική ανάπτυξη ή μη του ουλώδους ιστού και διαφορετική εμφάνιση των παραμορφωτικών και ρικνωτικών μετεγκαυματικών ουλών.
• Ηλικία του ασθενούς (οι υπερήλικες και τα μωρά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου). Υπάρχει μία συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία και στο τρόπο που προκαλείται το ατύχημα. Στα μικρά παιδιά (δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου ) και στους υπερήλικες (μειωμένα αντανακλαστικά). Οφείλεται στα οικιακά κυρίως ατυχήματα στη κουζίνα ή στο μπάνιο (βραστό νερό, λάδι)
• Τύπος του εγκαύματος (θερμικό, ηλεκτρικό, χημικό, ακτινικό) Ανάλογα με το αίτιο του ατυχήματος διαχωρίζονται σε θερμικά (προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, την επαφή με θερμό υγρό, με ατμό, εκ τριβής,) που αποτελούν τη πλειοψηφία 80-90%, τα ηλεκτρικά 5-7 % (ανάλογα με την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας) και τα χημικά σε πολύ μικρότερο ποσοστό (πυκνά διαλύματα οξέων και αλκάλεων τα οποία προκαλούν εγκαύματα ολικού πάχους). Τα ακτινικά είναι ιατρογενούς αιτιολογίας (ογκολογική ακτινοβολία).
• Εντόπιση
• Γενική κατάσταση του ασθενούς
• Προϋπάρχουσες ασθένειες (καρδιοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης)
• Συνυπάρχουσες κακώσεις
• Συνθήκες πρόκλησης του ατυχήματος (κλειστός ή ανοικτός χώρος)
Η νοσηλεία της εγκαυματικής νόσου απαιτεί :
• την ύπαρξη συγκεκριμένων χώρων για την απομόνωση των περιστατικών
• τον περιορισμό των ατόμων που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς
• σύγχρονο εξειδικευμένο εξοπλισμό
• εξειδικευμένο και αριθμητικά επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
• επάρκεια ιατρικό-φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού
• συντονισμός δράσης των επαρχιακών κέντρων με το κέντρο εγκαυμάτων
Λόγω υψηλού κόστους θεραπείας εφαρμόζεται κυρίως σε κρατικές κλινικές (Ε.Σ.Υ.). Παράλληλα έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας πρότυπων μονάδων εγκαυμάτων υπό την επίβλεψη των κλινικών Πλαστικής Χειρουργικής, με την υποστήριξη ιδιωτών (Γ. Παπανικολάου - Δωρεά Ιδρύματος Μποδοσάκη, Θριάσειο – Δωρεά Ι. Λάτση).
Συχνά το έγκαυμα είναι αποτέλεσμα απροσεξίας και θα μπορούσε να αποφευχθεί (με εξαίρεση την εγκληματική ενέργεια). Υποτιμάται σαν σημασία και σαν επιπλοκές ενώ συνεπάγεται ένα ιδιαίτερα βαρύ κοινωνικό και συναισθηματικό κόστος (μόνιμη η προσωρινή αναπηρία, θάνατος).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι πρώτες βοήθειες συνήθως δίνονται στο τόπο του ατυχήματος και συνίστανται στην άμεση χορήγηση οξυγόνου με μάσκα ή ρινικό καθετήρα. Παράλληλα πραγματοποιείται ο ήπιος καθαρισμός της επιφάνειας με χλιαρό νερό ή και φυσιολογικό ορό. Η χρήση αντισηπτικού που χρωματίζει την εγκαυματική επιφάνεια μπερδεύει δυσχεραίνοντας την αναγνώριση του βάθους. Ανάλογα με το βάθος και τις πιθανές επιπλοκές εφαρμόζεται η ανοικτή ή κλειστή μέθοδος. Η θεραπεία διαχωρίζεται σε:
- συντηρητική: γενική (αντι-shock αγωγή, αντιτετανικός ορός, κορτιζόνη, αντιβιοτικά)
τοπική (χρήση αντισηπτικών, βακτηριοστατικών, χημιοστατικών)
- πρώιμη χειρουργική : εσχαροτομή (σχάσεις)
κατ΄ εφαπτομένη εσχαρεκτομή (με ή χωρίς κάλυψη των επιφανειών με Ε.Δ.Μ (Ελεύθερα Δερματικά Μοσχεύματα)
- όψιμη χειρουργική : Ε.Δ.Μ., «Ζ» πλαστική, διατατήρες δέρματος (tissue expander), απόξεση (dermabrasion) για την λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση (μετά 10 ημέρες, μήνες, χρόνια).
Η αρχική αντιμετώπιση σχετίζεται άμεσα με την εκτίμηση της βαρύτητας, τον έλεγχο των αναπνευστικών οδών και των ζωτικών λειτουργιών, την αντιμετώπιση της καταπληξίας, όταν υφίσταται, και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ανάλογα με τις προϋπάρχουσες ασθένειες και τις συνυπάρχουσες κακώσεις χορηγούνται οι κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές. Ανάλογα με τις δυνατότητες της κλινικής στη συντηρητική αγωγή χρησιμοποιούνται τοπικά χημειοθεραπευτικά και αντισηπτικά όπως: σουλφαθειαζινικός άργυρος (Flamazine), διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης (Betadine), σουλφαθειαζινικός δημητριακός άργυρος (Flamacerium) ή καλύπτεται η εγκαυματική επιφάνεια με ημιδιαπερατές μεμβράνες (συνεχείς ή δικτυωτές πολυουρεθάνης, Omniderm, Op-Site, ultra thin Duoderm), ξενομοσχεύματα (χοίρεια, βοοειδή).
Στην περίπτωση των κυκλοτερών εγκαυμάτων η χειρουργική αντιμετώπιση άπτεται στην εσχαροτομή (σχάσεις). Η εσχαρεκτομή (αφαίρεση της εσχάρας) και η κάλυψη με Ε.Δ.Μ. (αυτομοσχεύματα) ή ημισυνθετικό δέρμα (Integra, Biobrane) μπορεί να γίνει πρώιμα (early excision) ή όψιμα. Η τοποθέτηση των μοσχευμάτων αποκτάει ιδιαιτερότητες σε κάθε περιστατικό.
Το εισπνευστικό έγκαυμα δεν αποτελεί αντένδειξη για την πρώιμη εσχαρεκτομή αλλά επιβάλλεται κιόλας διότι είναι αυξημένη η θνητότητα στους ασθενείς που παρουσιάζουν σηψαιμία ή λοίμωξη στο επίπεδο των πνευμόνων. Η χειρουργική κάλυψη των επιφανειών μπορεί να γίνει και μετά από την ανάπτυξη κοκκιώδους ιστού αλλά πρέπει να υπολογιστεί η αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ουλώδους ιστού και παραμόρφωσης (υπερτροφικές χηλοειδές ουλές κυρίως γύρω από το στόμα και τα βλέφαρα και στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου). Στις ειδικά διαμορφωμένες μονάδες εγκαυμάτων του εξωτερικού που διαθέτουν ειδικά εργαστήρια για την καλλιέργεια κυττάρων τοποθετούνται και λεπτά στρώματα κερατινοκυττάρων, καλλιεργημένο χόριο ή κερατινοκύτταρα τοποθετημένα πάνω σε επιδερμίδα αλλομοσχεύματος. Το χειρουργικό πλάνο βασίζεται :
• στην επιστημονική κατάρτιση των προτεραιοτήτων
• στην πιθανή ανάπτυξη των επιπλοκών
• στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η εγκαυματική νόσος όσο απλή μπορεί να φαίνεται τόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει. Θέλει προσοχή, συνεργασία αλλά πάνω από όλα υπομονή.
Η Πλαστική Χειρουργική & το Παιδί
8/4/2013Η Πλαστική Χειρουργική & το Παιδί
Η Πλαστική Χειρουργική και ειδικά η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική έχει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η σχέση της Επανορθωτικής Χειρουργικής με το παιδί είναι πλέον πολύ πιο στενή και λύνει πολύ περισσότερα προβλήματα, από ότι στο παρελθόν, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλλει ο πληρέστερος προγεννητικός έλεγχος, οι μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών αλλά και οι βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές.
Οι περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση πολλές φορές και τις πρώτες μέρες της ζωής, αλλά κυρίως στη νηπιακή και προσχολική ηλικία. Ο σκοπός είναι να αποφύγουμε αισθητικά, λειτουργικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού. Επίσης μειώνεται και το άγχος της οικογένειας που γνωρίζει και ζει με το παιδί.
Οι πιο συνηθισμένες συγγενείς ανωμαλίες, ξεκινώντας από το κεφάλι, είναι για τα βλέφαρα, η βλεφαροφίμωση και η βλεφαρόπτωση. Η πρώτη, που σημαίνει μείωση του εύρους της βλεφαρικής σχισμής, χειρουργείται το δεύτερο ή τρίτο μήνα της ζωής του παιδιού για να αποφύγουμε προβλήματα στην όραση. Η δεύτερη, που είναι μια μεγάλη πρόκληση γιατί καλείται ο Πλαστικός Χειρουργός να θεραπεύσει τόσο το αισθητικό αλλά κυρίως το λειτουργικό πρόβλημα, μπορεί να γίνει και σε πιο μεγάλη ηλικία ως και 5 ετών. Μέχρι τότε το παιδί πρέπει να παρακολουθείται από τον οφθαλμίατρο.
Οι συγγενείς ανωμαλίες των ώτων αφορούν στα γνωστά σε όλους προέχοντα ώτα ή «πεταχτά αυτιά», στην απλασία του πτερυγίου ακόμη και στην ανωτία, την πλήρη απουσία του πτερυγίου του ωτός. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης αρχίζουν στην ηλικία των 9 ετών.
Οι σχιστίες του χείλους είναι γνωστές συγγενείς ανωμαλίες από αρχαιοτάτων χρόνων. Η σχιστία μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, με ή χωρίς σχιστία της υπερώας. Ο Πλαστικός Χειρουργός καλείται να διορθώσει το λειτουργικό κυρίως μέρος αλλά πρέπει να δώσει έμφαση και στο αισθητικό. Έχουμε λοιπόν και εδώ μια πολύπλοκη επέμβαση. Συναντώνται σε 1,3 παιδιά ανά 1000 γεννήσεις περίπου. Η επιβίωση τους οφείλεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη των μονάδων εντατικής θεραπείας νεογνών αλλά και στην έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση. Η μείωση των γεννήσεων παιδιών με σχιστίες οφείλεται στην ενδομήτρια υπερηχογραφική διάγνωση όπου οι γονείς προκειμένου να αποκτήσουν παιδί με «στίγμα» για όλη του τη ζωή προβαίνουν σε διακοπή της κύησης. Αυτό δεν αποτελεί κανόνα καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Οι συγγενείς ανωμαλίες των άκρων, συνδακτυλίες ή πολυδακτυλίες διορθώνονται στη προσχολική ηλικία ή και νωρίτερα.
Οι συγγενείς ανωμαλίες των έξω γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη βαρύτητα αλλά νωρίτερα από τη προσχολική ηλικία.
Οι σπίλοι (ελιές) και τα αιμαγγειώματα είναι μια άλλη κατηγορία συγγενών ανωμαλιών που καλείται να διορθώσει ο Πλαστικός Χειρουργός. Το πλάνο αντιμετώπισης εδώ εξαρτάται από την εντόπιση, την έκταση, το μέγεθος της βλάβης, αν επηρεάζει ζωτικά όργανα και διαφέρει σε κάθε περίπτωση, ενώ οι επεμβάσεις συνήθως είναι πολλαπλές.
Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως αφορά το τραύμα στα παιδιά και εδώ περιλαμβάνεται και το έγκαυμα. Ο Πλαστικός Χειρουργός είναι λοιπόν ο πλέον ειδικός για την αντιμετώπιση, παρακολούθηση και αποκατάσταση του εγκαύματος, που σημειωτέον είναι μια πολυσυστηματική νόσος που επηρεάζει όλο τον οργανισμό. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην αρχική αντιμετώπιση, τις πρώτες ώρες και μέρες αλλά και στην απώτερη αντιμετώπιση συντηρητική ή χειρουργική όπου χρειάζεται.
Τέλος το τραύμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που από κάποιο τραυματισμό φέρουν για όλη τους τη ζωή κάποιες άσχημες ουλές. Εδώ μπαίνει το απλό τραύμα – κόψιμο που θα γίνει συρραφή είτε με ράμματα είτε με κόλλα ιστών, εφόσον ενδείκνυται, μέχρι το περίπλοκο αποσπαστικό τραύμα με έλλειμμα ιστού που θέλει αποκατάσταση με κρημνό. Το παιδί λοιπόν δικαιούται τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση γιατί έχει όλη τη ζωή μπροστά του.
Επειδή στο κόσμο μας η λεπτομέρεια έχει σημασία, ο Πλαστικός Χειρουργός έχει πάντα μια θέση και πολλά να κάνει σε μονάδες υγείας που ασχολούνται με παιδιά, δημόσιες και ιδιωτικές.
Δημήτριος Μιχελάκης
Πλαστικός Χειρουργός
Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων
Ευρωκλινική Παίδων
Η επανάσταση στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας!
5/2/2013Το άρθρο του γιατρού στο nowdoctor.gr
Το άρθρο του γιατρού στο real.gr
Το άρθρο του γιατρού στο enikos.gr
Το άρθρο του γιατρού στο markos.tv
Ο Γιατρός
Ο Δημήτρης Μιχελάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής από το 1993. Εργάστηκε στο Α’ Παιδοχειρουργικό τμήμα του Νοσoκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου εκτέλεσε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων της παιδιατρικής χειρουργικής παθολογίας. Η εκπαίδευσή του στην Πλαστική Χειρουργική συνεχίστηκε στο Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ» όπου απέκτησε πλούσια εμπειρία στη τραυματιολογία, στην αισθητική χειρουργική, στην αντιμετώπιση του εγκαύματος και στη μικροχειρουργική μεταμόσχευση ιστών. Είναι Οργανωτής – Επιστημονικός Υπεύθυνος του ετήσιου Σεμιναρίου Μικροχειρουργικής που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Από το 2007 είναι Διευθυντής του τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Παίδων. Από το 2010 είναι συνεργάτης με το Ιασώ Παίδων. Τέλος, είναι Advanced Trauma Life Support (ATLS) Certified & Advanced Paediatric Life Support (APLS) Certified.
Τρόποι πληρωμής
Μετρητά