1/1/2013 «Περιαρθρίτιδα» ώμου: μύθος ή πραγματικότητα ; διαβάστε περισσότερα »

Συστήστε αυτόν τον ιατρό στο:

  • Btn-facebook
  • Tweet
  • Btn-email

Ο Γιατρός

Παρέχει εξειδικευμένη ορθοπαιδική φροντίδα πάνω σε ορθοπαιδικά προβλήματα, είτε πρόκειται για τραυματισμούς είτε για χρό

διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση/Μεταπτυχιακά

  • Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών
  • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Μετεκπαιδευθείς στο Ινστιτούτο "Rizzoli", Bologna, Italy
  • Fellow of the European Board of Orthopaedics & Traumatology (FEBOT)
  • Fellow of the European Board of Hand Surgery (FEBHS)

Ώρες λειτουργίας

  • Δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού πατώντας το κουμπί "Προβολή Τηλεφώνου"

Συνεργασία με νοσοκομεία

  • logo
    Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Μέλος Συλλόγων

  • Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης
    Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας
    Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας
Πεύκων 13, Νέο Ηράκλειο, Αθήνα TK 14122

«Περιαρθρίτιδα» ώμου: μύθος ή πραγματικότητα ;

1/1/2013

Δρ. Γεώργιος Β. Κασιμάτης, FEBOT, FEBHS
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

(https://orthopedicare.gr)

Ο πόνος στον ώμο (ωμαλγία) είναι συχνότατο κλινικό σύμπτωμα, αποτελεί δε την πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον ορθοπαιδικό μετά την οσφυαλγία και την αυχεναλγία. Η αιτιολογία του ποικίλλει και ο κατάλογος των αιτίων που το προκαλούν είναι μακρύς, συχνά μάλιστα χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως «περιαρθρίτιδα» ώμου κάθε πόνος στον ώμο, χωρίς να αναζητάται η προέλευσή του.

Επομένως, ένας ασθενής που παρουσιάζει πόνο στον ώμο θα πρέπει να εξετάζεται με
προσοχή, ώστε να διευκρινιστεί η ακριβής αιτία της ωμαλγίας. Μεγάλη σημασία έχει η λεπτομερής λήψη του ιστορικού (ηλικία ασθενούς, επιβαρυντικοί παράγοντες, εντόπιση του πόνου, ποιότητα, διάρκεια, ένταση κλπ.) που θα βοηθήσει σε έναν πρώτο περιορισμό των πιθανών διαγνώσεων. Ακολούθως, η καλή κλινική εξέταση μπορεί να παρέχει επιπλέον σημεία που να συνηγορούν στην πιθανή διάγνωση. Η ολοκλήρωση του ελέγχου με απεικονιστικές εξετάσεις, συνήθως ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, συχνά είναι απαραίτητη τελικά για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος θα γίνει μια συνοπτική περιγραφή της άρθρωσης του ώμου. Αυτή αποτελείται από τα εξής οστά: ωμοπλάτη, βραχιόνιο και κλείδα, τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους με διάφορους συνδέσμους, αρθρώνονται σχηματίζοντας τη γληνοβραχιόνια και την ακρωμιοκλειδική άρθρωση και κινούνται χάρη στη συντονισμένη ενέργεια των πέριξ μυών.

Η κίνηση πραγματοποιείται από τις μεγάλες μυϊκές μάζες που υπάρχουν στην περιοχή
(δελτοειδής, τραπεζοειδής, πλατύς ραχιαίος, θωρακικοί μύες), ενώ ειδικά για την κίνηση στη γληνοβραχιόνια άρθρωση (κατ’ ουσία στην κύρια άρθρωση του ώμου) απαραίτητη είναι και η ενέργεια του πετάλου των στροφέων του ώμου. Το μυοτενόντιο πέταλο των στροφέων αποτελείται από 4 μύες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, ελάσσων στρογγύλος και υποπλάτιος), οι οποίοι καταλήγουν με τενόντια μοίρα πάνω στα ογκώματα του βραχιονίου οστού. Οι μυες αυτοί αποτελούν δυναμικούς σταθεροποιητές της άρθρωσης του ώμου, συμβάλλοντας στην δύναμη ανύψωσης από το οριζόντιο επίπεδο, νευρώνονται δε από κλάδους του βραχιονίου
πλέγματος.

Από τα αίτια ωμαλγίας που αναγράφονται στον πίνακα, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στη συχνότερη μορφή ωμαλγίας που παρουσιάζουν τα άτομα της μέσης κυρίως ηλικίας, και η οποία οφείλεται σε έναν χρόνιο επαναλαμβανόμενο ερεθισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου. Πρόκειται για το λεγόμενο «σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής» και αφορά στην άμεση επαφή και πρόκρουση των τενόντων με το ακρωμιακό άκρο της ωμοπλάτης.
Στο φυσιολογικό λοιπόν ώμο υπάρχει μια συντονισμένη μυϊκή σύσπαση των μυών του
στροφικού πετάλου, η οποία επικεντρώνει την κεφαλή του βραχιονίου μέσα στην άρθρωση και υποβοηθά έτσι το δελτοειδή μυ στην ανύψωση του άκρου. Όταν υπάρχει προστριβή παρατηρούνται αρχικά τενοντίτιδες στους μύες του στροφικού πετάλου. Αν συνεχιστεί ο ερεθισμός αρχίζουν να συμβαίνουν ρήξεις στους τένοντες αυτούς και ειδικά στον υπερακάνθιο, που χαρακτηρίζονται από πόνο και ελαττωμένη μυϊκή ισχύ στις στροφές του άκρου. Αυτό δε γίνεται εύκολα αντιληπτό στα πρώτα στάδια, και το κύριο σύμπτωμα που αναφέρει ο ασθενής είναι ο νυχτερινός πόνος. Προϊούσης της ηλικίας και αν ο ασθενής δεν αντιμετωπισθεί, κατάληξη είναι η πλήρης ρήξη σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω στοιχεία από πολύ πρόσφατες μελέτες:

1) Οι ρήξεις αφορούν 30% του πληθυσμού και έχουν σημαντική συσχέτιση με την ηλικία.
2) Οι ρήξεις δεν επουλώνονται.
3) Μερικές από αυτές αυξάνονται σε μέγεθος, ενώ καμία ρήξη δε φαίνεται να μειώνεται. Μάλιστα, το 50% και 20% των συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ρήξεων αντίστοιχα, αυξάνονται σε μέγεθος.
4) Το 80% των ρήξεων μερικού πάχους μεγαλώνουν σε μέγεθος ή γίνονται ολικού πάχους μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.
5) Σε ένα 4% μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής σε βαρειά αρθρίτιδα. Να σημειωθεί ότι οι ρήξεις δεν προκαλούν τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς, ενώ βασικό ρόλο παίζει το μέγεθος και η εντόπιση της βλάβης. Επίσης, συχνά το σύνδρομο μπορεί να αφορά και τους 2 ώμους.

Η θεραπεία είναι καταρχάς συντηρητική με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία δίνονται είτε από το στόμα είτε εγχύονται στον υπακρωμιακό χώρο. Συγχρόνως ο ασθενής ακολουθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής. Επί επανεμφάνισης των συμπτωμάτων ή επί εμμονής αυτών, ο ασθενής θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με μαγνητική τομογραφία για το ενδεχόμενο ρήξης. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, την έκταση της ρήξης και το επίπεδο της δραστηριότητάς του, θα πρέπει να συζητηθεί μαζί του το ενδεχόμενο χειρουργικής
αντιμετώπισης.

Η σύγχρονη τάση είναι η επέμβαση να γίνεται αρθροσκοπικά, δηλαδή χωρίς μεγάλη τομή αλλά μέσω μικρών οπών και ειδικών εργαλείων, κι αυτό λόγω της μικρότερης νοσηρότητας, του μικρού χρόνου νοσηλείας και της ταχύτερης αποθεραπείας που παρέχει η μέθοδος αυτή. Εάν όμως η ρήξη είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ή είναι χρόνια και παραμελημμένη με συρρίκνωση των τενόντων, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί η κλασσική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Όλα αυτά συνεκτιμώνται από το θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα πρέπει να συναποφασίσει μαζί με τον ασθενή την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ο Γιατρός

Παρέχει εξειδικευμένη ορθοπαιδική φροντίδα πάνω σε ορθοπαιδικά προβλήματα, είτε πρόκειται για τραυματισμούς είτε για χρόνιες παθήσεις, ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητά τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση τόσο των νεότερων, όσο και των καθιερωμένων μεθόδων, με γνώμονα την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενή. Η ομάδα του orthopedicare απαρτίζεται από έμπειρους ορθοπαιδικούς και αντιμετωπίζεται, σχεδόν, το σύνολο της ορθοπαιδικής, με έμφαση στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ελάχιστης παρεμβατικότητας και ταχείας ανάρρωσης (αρθροσκόπηση, διαδερμικές τεχνικές, Fast-Track αρθροπλαστική, τεχνική SUPERPATH® για το ισχίο κ.ά.). Ειδικό ενδιαφέρον επίσης για πολύπλοκες μυοσκελετικές παθήσεις (λοιμώξεις, ογκολογία) και τη χειρουργική τους αντιμετώπιση.

- Fellow of the European Board of Orthopaedics and Traumatology- (FEBOT)

- Πιστοποιημένος στη Χειρουργική του Χεριού ως “Fellow of the European Board in Hand Surgery (FEBHS)”, πιστοποίηση που ακόμα και σήμερα κατέχουν ελάχιστοι Έλληνες Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί.

- Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ώμου – Αγκώνα (SECEC – ESSSE).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: orthopedicare.gr

  • Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων, έχει πλούσιο κλινικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις στο PubMed/Medline και πάνω από 300 citations με h-index=10, ενώ είναι επίσης κριτής (reviewer) σε πολλά αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Από το 2009 διδάσκει επίσης τα μαθήματα της Ανατομίας και των Πρώτων Βοηθειών στους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας) και είναι Επιβλέπων Καθηγητής σε πτυχιακές εργασίες σπουδαστών.

    (orthopedicare.gr)
 
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ή ειδικών προσφορών ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού. Αναζήτηστε πληροφορίες στο προφίλ του.

**Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν οι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και να τους εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να παραπεμπτικογραφούν εντελώς δωρεάν μέχρι του αριθμού των 200 ασθενών τον μήνα. Ρωτήστε τον ιατρό σας με εμαιλ ή τηλέφωνο εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν). Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

*** O ιατρός παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας ώστε μέσω του NowDoctor.gr να δέχεται και να εξετάζει αποκλειστικά στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς του αποδεδειγμένα ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη συνδρομή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.